Zdrowsze ciasto. Nie mam ich dużo na blogu. Jednak kolejna wspólna akcja Ciasto na niedzielę zmobilizowało, podjęłam wyzwanie i upiekłam zdrowsze ciasto bezglutenowe.
Placek jest bez cukru, bez tłuszczu i bez mąki pszennej.
SKŁADNIKI: blaszka 20x20 cm;
czas przygotowania i pieczenia ok. 70 minut
- 2 jajka
- 1 awokado
- 100 g syropu z agawy
- 300 g startej marchwi
- 150 g pokrojonego w kostkę ananasa z puszki
- 100 g rodzynek
- 100 g posiekanych orzechów
- 250 g mąki bezglutenowej
- 1 łyżeczka sody
- Szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- Starta skórka z cytryny lub pomarańczy
- cukier puder do posypania
- Masło i bułka tarta do przygotowania blaszki
Blaszkę posmarować masłem i posypać bułką tartą.
W blenderze rozdrobnić jajka, awokado.
Wlać syrop, dodać ananasa i marchew. Wymieszać.
Dodać pozostałe składniki, dokładnie połączyć.
Przełożyć do blaszki, wyrównać powierzchnię. Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez 60 minut.
Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Razem ze mną we wspólnej akcji wzięły udział następujące blogi:
Małgosia; Marcepanowy kącik
Joanna: Różowa kuchnia
Edyta: Kuchenne zapiski Edyty
Dorota; EsmeraldaZeSmakiem
Dziękuję za zdrowsze pieczenie :)
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Dla porównania,muszę jeszcze zrobić to ciasto w pełnej wersji. Pozdrawiam
UsuńDorotko bardzo pyszne ciacho zrobiłaś. Wyglada pieknie i smacznie. Dziękuję za wspólne wypieki :)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho ze świetnych składników :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuń