piątek, 23 września 2016

Sernik czekoladowy z mlekiem skondensowanym




Sernik lubią niemal wszyscy. Może być pieczony, gotowany lub na zimno. Ten ostatni najlepiej smakuje chyba latem. Chociaż lato już za nami, to za oknem nadal jest ciepło i miło.
 Dlatego polecam pyszny deser serowy. Wyborny sernik czekoladowy, na chrupiącym i kruchym spodzie z nutelli i sucharków, udekorowany orzeźwiającą mandarynką i galaretką.

SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 25 cm; czas przygotowania 60 minut;
czas chłodzenia minimum 120 minut

  • 12 listków żelatyny ( na 1 l. wody)
  • 1 kg sera mielonego z wiaderka /z lodówki 
  • 200 g skondensowanego mleka/z lodówki 
  • 125 g rozpuszczonej czekolady 60% cacao
Spód:
  • 400 g nutelli 
  • 200 g sucharków 
Dekoracja:
  • 3-4 mandarynek 
  • 1 galaretka (u mnie truskawkowa)
  • 1,5 szklanki wrzącej wody

WYKONANIE:

Sucharki zmielić blenderem lub rozgnieść wałkiem.
Nutellę wymieszać z sucharkami. Dno tortownicy wyłożyć papierem lub folią. Na papier wykładamy masę z nutelli i całość dokładnie uklepujemy łyżką. Tortownicę z nutellą wstawić na kwadrans do zamrażarki.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 7 minut. Odcisnąć nadmiar wody i rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Galaretkę rozpuścić dokładnie we wrzątku.
Mandarynki obrać, podzielić na ćwiartki i usunąć wszelkie włókna.

Schłodzony ser wymieszać z skondensowanym mlekiem, dodać rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Dokładnie wymieszać.
Wylać na dobrze schłodzony spód z sucharków i nutelli. Wstawić do lodówki na 30 minut. Gdy lekko stężeje, udekorować ćwiartkami mandarynek.
Wstawić do lodówki.
Na stężały ser wylać tężejącą galaretkę.
Całość pozostawić w lodówce, żeby dobrze stężało.

Smacznego :)


2 komentarze: