sobota, 19 listopada 2016

Fasola z warzywami i hiszpańskim chorizo


Fasola do najlżejszych dań na pewno nie należy, ale w okresie jesienno-zimowym trochę dodatkowych kalorii i pikantnej kiełbasy na rozgrzewkę nie zaszkodzi.

SKŁADNIKI: 6 porcji
Czas moczenia 8 godziny
Czas gotowania 90 minut

  • 400 g fasoli Jaś
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 zielona papryczka 
  • 1 czerwona papryczka
  • 2-3 pomidory
  • 1 hiszpańska kaszanka z ryżem i cebulą morcila
  • 2 kiełbaski pikantne z papryką chorizo (160g)
  • 80 g chudego wędzonego boczku
  • 1 ogonek wieprzowy
  • 2 liście laurowe
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki vera
  • sól
  • pieprz 
  • kminek
  • majeranek
  • kilka łyżek oliwy
WYKONANIE:

Fasolę zalać zimną wodę i odstawić na noc do namoczenia. Następnego dnia odlać wodę, wsypać do gara, zalać świeżą wodą , żeby fasolka znalazł a się pod wodą i gotować 15 minut. W drugim garnku oddzielnie zagotować całe chorizo, kaszankę i boczek (5 minut), żeby wytopił się nadmiar tłuszczu.
Dodać  do fasoli ogonek i ugotowaną wędlinę.
Obrać marchewkę i pokroić w kostkę.Wrzucić do fasoli z  chorizo.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę pokrojoną y kostkę, zeszklić.
Do cebuli dodać zmiażdżony czosnek, pokrojoną w kostkę zieloną i czerwoną paprykę, podsmażyć.
Do warzyw dodać pokrojone pomidory, liść laurowy i jeszcze raz wszystko podsmażyć.
Usmażone warzywa (pisto) wrzuć do fasoli, gotować wszystko razem jeszcze ok. 70 minut pod przykryciem na małym ogniu. 
Doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
UWAGA! Fasola  nie może być mieszana łyżką, bo popęka. Dozwolone jest tylko poruszanie garem.
 Z ugotowanej fasoli wyjąć wędlinę, pokroić w grubsze plasterki i dodać do fasoli. 
Odczekać dwie godziny, ponownie zagotować, podawać gorącą z bułką, chlebem czy ziemniaki.

Smacznego :)


1 komentarz:

  1. ja fasolkę o jesiennej i zimowej porze mogę jadać raz w tygodniu :) dodatek chorizo bardzo mi tu pasuje:)

    OdpowiedzUsuń