Fasola do najlżejszych dań na pewno nie należy, ale w okresie jesienno-zimowym trochę dodatkowych kalorii i pikantnej kiełbasy na rozgrzewkę nie zaszkodzi.
SKŁADNIKI: 6 porcji
Czas moczenia 8 godziny
Czas gotowania 90 minut
- 400 g fasoli Jaś
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 zielona papryczka
- 1 czerwona papryczka
- 2-3 pomidory
- 1 hiszpańska kaszanka z ryżem i cebulą morcila
- 2 kiełbaski pikantne z papryką chorizo (160g)
- 80 g chudego wędzonego boczku
- 1 ogonek wieprzowy
- 2 liście laurowe
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki vera
- sól
- pieprz
- kminek
- majeranek
- kilka łyżek oliwy
WYKONANIE:
Fasolę zalać zimną wodę i odstawić na noc do namoczenia. Następnego dnia odlać wodę, wsypać do gara, zalać świeżą wodą , żeby fasolka znalazł a się pod wodą i gotować 15 minut. W drugim garnku oddzielnie zagotować całe chorizo, kaszankę i boczek (5 minut), żeby wytopił się nadmiar tłuszczu.
Dodać do fasoli ogonek i ugotowaną wędlinę.
Obrać marchewkę i pokroić w kostkę.Wrzucić do fasoli z chorizo.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę pokrojoną y kostkę, zeszklić.
Do cebuli dodać zmiażdżony czosnek, pokrojoną w kostkę zieloną i czerwoną paprykę, podsmażyć.
Do warzyw dodać pokrojone pomidory, liść laurowy i jeszcze raz wszystko podsmażyć.
Usmażone warzywa (pisto) wrzuć do fasoli, gotować wszystko razem jeszcze ok. 70 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
UWAGA! Fasola nie może być mieszana łyżką, bo popęka. Dozwolone jest tylko poruszanie garem.
Z ugotowanej fasoli wyjąć wędlinę, pokroić w grubsze plasterki i dodać do fasoli.
Odczekać dwie godziny, ponownie zagotować, podawać gorącą z bułką, chlebem czy ziemniaki.
Smacznego :)
ja fasolkę o jesiennej i zimowej porze mogę jadać raz w tygodniu :) dodatek chorizo bardzo mi tu pasuje:)
OdpowiedzUsuń