Wkrótce święta, a z nimi świąteczne wypieki. Często zostają nam też kurze białka. Jeśli nie Wiecie do czego je wykorzystać, a znudziły Wam się już bezy czy Pavlova, może przygotujecie babkę "makówkę" ?
Babka jest bardzo smaczna i delikatna. Mielony mak z bakaliami nadaje jej wilgotności, zaś błyszcząca czekoladowa polewa i tarta czekolada kusi nie tylko najmłodszych.
Przepis autorski EsmeraldaZeSmakiem
SKŁADNIKI: na dużą formę z kominkiem
Czas przygotowania ok. 65 minut
- 300 g białek
- szczypta soli
- 220 g cukru
- 220 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g gotowego, mielonego maku z bakaliami (można dodać kandyzowaną skórkę z pomarańczy, rodzynki, orzechy, daktyle)
- 150 ml oleju
- esencja migdałowa
- Olej i bułka tarta do posmarowania i posypania formy.
- 60 g śmietanki
- 90 g cukru
- 60 g wody
- 30 g kakao
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 listki żelatyny (3 g)
- Dodatkowo do dekoracji 2 kostki czekolady, łyżka złotych perełek i bratki z miętą.
WYKONANIE:
Mak miałam gotowy z puszki, już mielony i słodki. Dodałam do maku trochę skórki kandyzowanej z pomarańczy i kilka pokrojonych daktyli i orzechów włoskich.
W dużej misce ubić białka z solą, do piany dodać w kilku partiach cukier i dokładnie zmiksować.
Do słodkiej bezy dodać w kilku partiach olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, za każdym razem mieszamy do momentu połączenia się składników. Na koniec dodać przygotowaną masę makową i esencję. Wymieszać delikatnie rózgą.
Masę wyłożyć do foremki posmarowanej olejem oprószonej bułką tartą.
Piec w nagrzanym piekarniku, w 180'C przez ok. 45 minut.
Upieczoną pozostawić w formie żeby ostygła. Foremkę razem z babką najlepiej odwrócić do góry dnem i ustawić na metalowej kartce.
Zimną delikatnie wyjąć, ustawić na kratce i polać letnią polewą czekoladową.
Przygotowanie polewy.
Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie.
Do rondelka wlać śmietankę, wodę dodać cukier i przesiane kakao. Cały czas mieszając rózgą doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez minutę. Do gorącej polewy kakaowej dodać kostki czekolady. Mieszamy do momentu uzyskania aksamitnej polewy.
Gdy polewa lekko przestygnie, dodać namoczoną, odciśniętą żelatynę.
Wymieszać, poczekać aż będzie letnia i polać dokładnie babkę.
Wierzch udekorować startą czekoladą i perełkami.
Smacznego :)
Upieczoną pozostawić w formie żeby ostygła. Foremkę razem z babką najlepiej odwrócić do góry dnem i ustawić na metalowej kartce.
Zimną delikatnie wyjąć, ustawić na kratce i polać letnią polewą czekoladową.
Przygotowanie polewy.
Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie.
Do rondelka wlać śmietankę, wodę dodać cukier i przesiane kakao. Cały czas mieszając rózgą doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez minutę. Do gorącej polewy kakaowej dodać kostki czekolady. Mieszamy do momentu uzyskania aksamitnej polewy.
Gdy polewa lekko przestygnie, dodać namoczoną, odciśniętą żelatynę.
Wymieszać, poczekać aż będzie letnia i polać dokładnie babkę.
Wierzch udekorować startą czekoladą i perełkami.
Smacznego :)
jaka oryginalna nazwa... no i czasami rzeczywiście się tych białek nazbiera:) kolejny sposób na wykorzystanie!
OdpowiedzUsuńMusi być cudownie leciutka :)
OdpowiedzUsuń