Torcik jest mocno czekoladowy tak zewnątrz jak i wewnątrz.
Przełożony jest rozpuszczoną czekoladą i powidłami.
Udekorowany czekoladową koronką i tartą czekoladą.
SKŁADNIKI: wysoka tortownica (10 cm) o średnicy 20 cm
Czas przygotowania ok.150 minut
Biszkopt:
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 200 g mąki
- płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 125 ml greckiego jogurtu
- 125 ml oleju
- 1 czubata łyżka kakao
- dwie szczypty czarnego pieprzu
Czekośliwka:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml mleka
- łyżeczka masła
- 200 g powideł
Dekoracja:
- 25 g czekoladowych wiórek
- 50 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
- pergaminowy rożek
- pergaminowym pasek szeroki na wysokość naszego tortu i o długości jego obwodu ok.62 cm
WYKONANIE:
Przygotowanie biszkoptu:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Jajka zmiksować z cukrem i pieprzem, do jajecznego kremu dodać jogurt, sok z cytryny i sodę, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z kakaem, wymieszać. Wlać olej, połączyć. Na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem, wylać biszkopt, piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 40 minut. Do tzw. suchego patyczka.
Ps. Jeśli nie mamy wysokiej tortownicy, boki formy smarujemy masłem i wykładamy szerokim pergaminowym paskiem minimum 10 cm.
Upieczony biszkopt wystudzić.
Przygotowani czekośliwki:
Mleko zagotować z masłem, dodać czekoladę, rozpuścić.
Dodać powidła śliwkowe, wymieszać.
Dodać powidła śliwkowe, wymieszać.
Przełożenie i dekoracja:
Zimny biszkopt przekroić na trzy blaty.
Na paterze ułożyć pierwszy blat posmarować czekośliwką, przykryć drugim blatem, posmarować czekośliwką. Przykryć ostatnim blatem, lekko docisnąć.
Pozostałą czekośliwką posmarować bok, wygładzić.
Tort wstawić na pół godziny do zamrażalnika.
Dekoracja: Rozpuszczoną czekoladę przełożyć rożka, odciąć mały koniec i wyciskamy czekoladę na docięty pasek pergaminowy, rysując esy-floresy.
Powinno nam zostać trochę czekolady w rożku do dekoracji górnej powierzchni tortu.
Gdy czekolada zacznie lekko zastygać, wyjąć wcześniej przygotowany tort z zamrażalnika. Pasek ostrożnie przyklejamy do boku tortu i pozostawiamy przyklejony.
Na koniec tort udekorować czekoladowymi wiórkami i wstawić do lodówki.
Przed podaniem odkleić ostrożnie pergamin.
Smacznego :)
Pozostałą czekośliwką posmarować bok, wygładzić.
Tort wstawić na pół godziny do zamrażalnika.
Dekoracja: Rozpuszczoną czekoladę przełożyć rożka, odciąć mały koniec i wyciskamy czekoladę na docięty pasek pergaminowy, rysując esy-floresy.
Powinno nam zostać trochę czekolady w rożku do dekoracji górnej powierzchni tortu.
Gdy czekolada zacznie lekko zastygać, wyjąć wcześniej przygotowany tort z zamrażalnika. Pasek ostrożnie przyklejamy do boku tortu i pozostawiamy przyklejony.
Na koniec tort udekorować czekoladowymi wiórkami i wstawić do lodówki.
Przed podaniem odkleić ostrożnie pergamin.
Smacznego :)
Wygląda torcik rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńSzalenie elegancki! :)
OdpowiedzUsuń