Przepis autorski EsmeraldaZeSmakiem
SKŁADNIKI:
Czas przygotowania 5 minut
- 5-6 lasek cynamonu
- 1,5 gałki muszkatołowej
- 2 łyżki ziela angielskiego
- 2 łyżki całych goździków
- 1 łyżka gwiazdek anyżu
- 2 łyżki ziaren kardamonu
- 1 łyżka ziarenek pieprzu
- 2 łyżki mielonego imbiru
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka ziarenek jałowca
Wszystkie składniki (całe, bez wyłuskiwania, to dodatkowy błonnik) dokładnie zmielić za pomocą młynka lub Termomix na drobny proszek. Jeśli nie mamy takiego urządzania, pozostaje nam wykonać tą czynność ręcznie za pomocą tarki i moździerza.
Zmieloną przyprawę zamknąć szczelnie w słoiczku i przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
Na 1 kg mąki dodajemy 2-3 łyżki przyprawy.
Smacznego :)
No i już zapachniało świętami. :) A teraz... pierniczki? ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Dorotko. :)
Musze zrobić jeszcze pierniczki alpejskie.
UsuńJak odpowiednio połamię cynamon, jest szansa że wszystko mi wejdzie do młynka do kawy - spróbuję! Kupna przyprawa średnio mi zwykle odpowiada, więc muszę poeksperymentować z taką domową :)
OdpowiedzUsuńOd dobrych paru lat robię sama przyprawę do piernika - ten zapach, mmm... Czysta rozkosz :)
OdpowiedzUsuńMuszę chyba i ja zrobić!
OdpowiedzUsuń