Torcik jest bardzo delikatny i wilgotny. Biszkopt został przełożony galaretką z owoców leśnych oraz posmarowany pysznym kremem waniliowym z dodatkiem serka mascarpone.
SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 20 cm
Czas przygotowania ok. 150 minut
Krem:
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (50 g)
- 60 g domowego cukru waniliowego
- 400 ml mleka
- łyżeczka masła
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
Dodatkowo:
- 300 g serka mascarpone, dobrze schłodzony
- 250 g galaretki z owoców leśnych ewentualnie dżem
Biszkopt:
- 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- szczypta soli
- 60 g cukru
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 60 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki zimnej wody
Dekoracja:
- 25 g gorzkiej czekolady
- płaska łyżeczka od kawy masła
WYKONANIE:
Przygotować krem budyniowy.
Mleko zagotować z masłem i śmietanką.

Wymieszać i wszystko razem gotować przez 1-2 minuty , ciągle mieszając, żeby nam się nie przypalił.
Gęsty i gorący budyń przykryć folią spożywczą, tak żeby dotykała jego powierzchni. Dzięki temu nie będzie grubego kożucha.
Dobrze schłodzić.
Przygotować biszkopt:
Dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem.
Boków niczym nie smarujemy.
W metalowej misce ubić białka z solą.
Do ubitych dodać cukier i zmiksować.

Przelać do tortownicy.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180 'C przez ok. 25-30 minut.
Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia.
Upieczony zostawić w tortownicy, aż ostygnie.
Zimny obkroić, wyjąć z tortownicy i przekroić na trzy placki.
Schłodzony budyń zmiksować, dodać serek mascarpone i jeszcze raz krótko zmiksować.
Galaretkę z owoców leśnych wymieszać łyżką. Odłożyć 2-3 łyżki do dekoracji.
Pierwszy biszkopt posmarować owocową galaretką. Na galaretkę wyłożyć 2-3 łyżki kremem i rozsmarować.
Przykryć drugim biszkoptem, biszkopt posmarować galaretką i kremem.
Położyć ostatni biszkopt i lekko docisnąć.
Odłożyć 2-3 łyżki kremu do dekoracji. Pozostałym posmarować dokładnie bok i wierzch.
Odłożony krem przełożyć do szprycy, udekorować brzeg tortu oraz podzielić kremem tort na kila porcji.
Przestrzeń między jedną porcją, a drugą wypełnić owocu galaretką. Wstawić na kwadrans do zamrażalnika.
Czekoladę rozpuścić z masłem. Przelać do pergaminowego rożka.
Przygotować pergaminowy pasek o obwodzie naszego tortu i jego wysokości.
Dekorujemy w esy floresy nasz pasek.
Chwilę musimy odczekać, gdy czekolada zacznie lekko twardnieć, przykleić pasek z czekoladą do schłodzonego tortu, lekko docisnąć i wstawić na 20 minut do lodówki.
Gdy czekolada zastygnie delikatnie odkleić pergamin.
Gdyby nam zostało trochę czekolady, możemy zrobić dodatkowe dekoracje na tort lub do indywidualnych porcji.
Smacznego :)
Wygląda obłędnie. Ślinka już mi cieknie od samego patrzenia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję,nie tylko smaczny, ale także prosty.pozdrawiam
UsuńTa galaretka to bardzo fajny pomysł, moim zdaniem świetnie pasuje do waniliowego kremu. A dekoracja fantastyczna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, krem nie jest słodki, więc słodka galaretka z owoców leśnych uzupełnia i wzbogaca smak tortu.
UsuńDorotko - piękny i bardzo apetyczny tort. Właśnie niedawno przeglądałam w internecie o ozdabianiu czekoladą, a u Ciebie... już jest. Super. :)
OdpowiedzUsuńTorcik wygląda przepysznie i bardzo fajny pomysł na dekorację
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowy i smaczny.Podoba mi się ta czekoladowa dekoracja :)
OdpowiedzUsuń