Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Bez glutenu, bez cukru, bez laktozy, doskonałe dla alergików i nie tylko.
Brownie zawiera dużą ilość gorzkiej czekolady, suszonych daktyli oraz orzechów włoskich. Dodatkowo jego wartość odżywczą podnosi dodana ciecierzyca, nie przez wszystkich znana i lubiana, a przecież tak zdrowa. Sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
Ponadto niektórzy twierdzą, że to afrodyzjak, więc może zrobicie to ciasto na Walentynki :)
Ponadto niektórzy twierdzą, że to afrodyzjak, więc może zrobicie to ciasto na Walentynki :)
Przepis autorski EsmeraldaZeSmakiem
czas przygotowania i pieczenia ok.35 minut
- 300 g ciecierzycy w zalewie (200 g cieciorki+100 g zalewy)
- 150 g suszonych daktyli bez pestki
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g gorzkiej czekolady pokrojonej w drobne kawałki lub startej na tarce o grubych oczkach
- 100 ml oliwy z oliwek
- 40 g kakao
- 60 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżka soku z cytryny ewentualnie 1/2 łyżeczka kwasku
- szczypta czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 4 białka

Dodatkowo:
- 100 g rozpuszczonej czekolady
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kilka orzechów włoskich do dekoracji (12 połówek)
Blaszkę wyłożyć pergaminem.
Do blendera (lub w Termomix) wrzucić ciecierzycę razem z zalewą i daktyle bez pestek, dokładnie zblendować na jednolitą pastę. Do pasty dodać orzechy, czekoladę i oliwę, krótko zblendować.
Do czekoladowej pasty dodać: sodę, sok z cytryny, pieprz, imbir, kakao, skrobię, wymieszać.
Białka zmiksować na sztywną pianę. Dodać do pasty i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
Przełożyć do blaszki.
Czekoladę rozpuścić i wymieszać z łyżką oliwy.
Smacznego :)
Uwielbiam i brownie, i ciecierzycę, więc to ciasto dla mnie idealne :)
OdpowiedzUsuń