To był wyjątkowy obiad. Jagnięcina, to jedno z droższych mięs, nie zawsze dostępna. Tutaj nie ma problemu, żeby ją kupić, w Polsce może być różnie. Miałam w planach zrobić pieczoną jagnięcinę, ale ostatecznie wyszła duszona z warzywami i białym winem. Mięso jest aromatyczne, bardzo soczyste, ładnie odchodzi od kosci. Pod koniec duszenia dodałam podsmażone ziemniaki, które razem z mięsem stworzyły wyborne danie jednogarnkowe.
Przepis autorski EsmeraldaZeSmakiem
SKŁADNIKI: na 4 osoby; czas przygotowania ok. 90 minut
- 2 łopatki jagnięce (1,2-1,5 kg razem)
- 4 ząbki czosnku
- 2 duże marchwie
- 2 szklanki białego, półsłodkiego, musującego wina
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 duża cebula
- 6 średnich ziemniaków
- 7 łyżek oliwy z oliwek Virgen Extra
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, koperek
WYKONANIE:
Do głębokiego rondela lub patelni wlać 3 łyżki oliwy. Na rozgrzany tłuszcz ułożyć przerąbane jagnięce łopatki.

Podsmażyć, gdy się przypieką, dodać plasterki czosnku, gałązki rozmarynu i lekko posolić. Chwilę podsmażyć, następnie dodać marchew pokrojoną w kostkę i zalać winem.
Dusić pod przykryciem ok.

Na patelnię wlać pozostałą oliwę i dodać cebulę pokrojoną w talarki. Lekko zarumienić. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubsze plastry lub dużą, nieregularną kostkę.

Miękką jagnięcinę z warzywami doprawić koperkiem i przyprawami.
Smacznego :)
Rzadko jadam jagnięcinę, bo nigdy nie wiem jak ją przygotować. Jak się w końcu skuszę na to mięso, na pewno wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńNajlepiej smakuje z dużą ilością czosnku, tego nigdy nie żałuj. Żeby potem się tak nie odbijał, należy wyciągnąć jego środkową część.
UsuńF9F4D
OdpowiedzUsuńamiClear