czwartek, 27 kwietnia 2017

Tort cytrynowy z lemon curd i mascarpone




Biszkopt genueński, przełożony orzeźwiającym kremem cytrynowym z lemon curd i mascarpone.
Tort smakuje wybornie.  Na pewno przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy nie lubią słodkich i mdłych ciast z kemem maślanym.

SKŁADNIKI:
na tortownicę o średnicy 23-25 cm
czas przygotowania ok. 4 godzin

Biszkopt genueński:

  • 6 dużych jaj lub 7 mniejszych
  • 160 g cukru
  • 140 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g rozpuszczonego masła najlepiej klarowne
  • starta skórka z jednej cytryny (cytrynę zachować do ponczu)

Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier.
Miskę ustawić nad parą wodną.
Mikserem ubijamy jajka z cukrem, aż otrzymamy delikatny mus jajeczny. Czas miksowania to ok 5-7 minut. Do ubitych jaj wlać rozpuszczone masło. Wsypać w kilku partiach przesianą mąkę i startą skórkę,  delikatnie wymieszać rózgą. 
Dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem.
Boków nie smarujemy.
Przełożyć masę i wyrównać powierzchnię.

Piec w nagrzanym piekarniku w 170'C przez ok.40-45 minut, do tzw suchego patyczka.
Upieczony biszkopt pozostawić w tortownicy, tortownicę odwrócić do góry dnem, ustawić na metalowej kratce. 
Zimny można wstawić na pół godziny do zamrażalnika, ułatwi nam to przekrojenie na blaty.

Lemon curd:

  • 2 cytryny z dobrze wyszorowaną i wyparzoną skórką
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 75 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki zimnej wody 
  • 750 g serca mascarpone
Ze sparzonych  cytryn zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i wybrać pestki.
Do rondelka wsypać cukier, dodać jajka, żółtka, sok, skórkę i masło.
Gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut, mieszając, gdy krem lekko zgęstnieje dodajemy rozprowadzoną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną. Zagotować.
Przykryć folią spożywczą i pozostawić do wystygnięcia. 
Odłożyć 4-5 łyżek lemon crud do posmarowania blatów.
Pozostały dodać do sereka mascarpone, zmiksować na puszysty i sztywny krem.


Poncz:
  • 1 szklanka wody
  • sok z jednej cytryny
  • 5 łyżek cukru
  • aromat cytrynowy opcjonalnie

Wszystki składniki gotujemy w rondelku przez 10 minut. Przestudzić.

Dekoracja:
  • Krem z mascarpone i kandyzowana cytryna

  • Tort kwadratowy 

  • Dekoracja z masy cukrowej:
  • Ok. 750 g białej masy cukrowej, krem maślany (300 g masła zmiksowanego z 150 g cukru pudru), opłatek z napisem.

Zrobiłam dwa torty.
Pierwszy dekorowany tradycyjnie czyli kremem  i drugi w stylu angielskim udekorowany masą cukrową i opłatkiem.

Przełożenie tortu:

Zimny biszkopt okroić dookoła ostrym nożem. Wyjąć z tortownicy, przekroić strunowym nożem na trzy blaty.
Każdy nasączyć ponchem (jeśli chcemy udekorować tort masą cukrową, wierzchniej warstwy nie nawilżamy).
Odczekać kilka minut, dwa blaty posmarować odłożonym kremem lemon crud.

1. Okrągły
Jeśli tort chcemy udekorować kremem cytrynowym należy odłożyć 1/3 część kremu do tynkowania i dekoracji.
Pozostałym przełożyć blaty, lekko docisnąć, otynkować i udekorować rozetkami i kandyzowaną cytryną.
Przechowywać w lodówce.
Wyjąć z lodówki na pół godziny przed spożyciem.

Smacznego :)

2. Kwadratowy
Jeśli tort dekorujemy masą cukrową należy hojniej przełożyć  kwadratowe blaty i cienką warstwą otynkować cały tort , schłodzi w lodówce.
W misce zmiksować do białości masło z cukrem pudrem. Schłodzony tort tynkujemy grubo kremem maślanym, wygładzamy i wstawiamy na 30 minut do zamrażalnika.
Białą masę cukrową dokładnie wyrobić podsypując cukier puder. Tort jest kwadratowy, więc wałkujemy masę na duży kwadrat (musimy zmierzyć centymetrem długość boku i dodać dwie wysokości np: forma ma 24 cm i wysokość tortu 8 cm, więc masa cukrowa musi być rozwałkowana na kwadrat, którego boki mają po ok. 45 cm).
Wyjmujemy z zamrażalnika dobrze schłodzony tort otynkowany kremem maślanym.
Rozwałkowaną masę posypać cukrem pudrem i luźno nawinąć na wałek.
Przełożyć na tort.
Wygładzamy zaczynając od narożników, potem boki i na końcu wierzch. Tutaj film.
Dokładnie wygładzić całą powierzchnię tortu. Odciąć skalpelem nadmiar masy.
Wierzch posmarować za pomocą pędzelka.
Dociąć opłatek i przykleić.
Tort przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Wyjąć za pół godziny przed spożyciem.

Smacznego :)


3 komentarze: