Prosty, szybki i smaczny deser z ryżu, jabłek i rodzynek.
SKŁADNIKI na 4 porcje:
Czas przygotowania 25 minut
- 150 g suchego ryżu
- 2 jabłka Golden
- garść rodzynek
- 400 ml wody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka cynamonu
WYKONANIE:
Do rondelka wsypać suchy ryż, wlać olej wsypać sól i chwilę poprażyć, aż ryż zbieleje.
Wlać wodę, dodać cukier, rodzynki, masło i cynamon.
Gotować na małym ogniu 5 minut.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki, wsypać do ryżu, gotować bez przykrycia na małym ogniu, aż ryż wypije niemal całą wodę.
Zamieszać, przykryć i dusić całość jeszcze ok. 15 minut.
Uprażony ryż podawać z jogurtem greckim lub śmietaną.
Smacznego :)
Smak dzieciństwa, pycha :)
OdpowiedzUsuńTeraz wiem z czym jeszcze można jeść ryż.
OdpowiedzUsuń