poniedziałek, 16 października 2017

Babka jogurtowa z ananasem i kurkumą


Babka jest puszysta i wilgotna.
Ananas wzbogaca i orzeźwia smak, a kurkuma oprócz smaku nadaje jej intensywny żółty kolor.

SKŁADNIKI:
Blaszka 25x35 cm
Czas przygotowania ok. 65 minut

Karmel z ananasem:
  • 125 g białego cukru
  • 8 dużych plastrów ananasa ( z puszki we własnym soku lub świeży)
Ciasto:
  • 4 duże jaja lub 5 mniejszych
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 250 ml greckiego jogurtu
  • 200 ml oleju
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 260 g mąki pszennej
WYKONANIE:

Blaszkę włożyć pergaminem lub papierem do pieczenia.
Przy przygotowaniu karmelu musimy zachować dużą ostrożność, żeby się nim nie poparzyć.
Na suchą i rozgrzaną patelnię wsypać cukier, podgrzewać na średnim ogniu aż cukier zacznie się topić. Musimy jednak uważać, żeby go nie podgrzać zbyt mocno bo będzie gorzki. Taki nie nadaje się do użytku.
Karmel wylać na przygotowaną blaszkę i za pomocą silikonowej łyżki szybko rozsmarować.
Na karmelu układamy plastry ananasa.
Przygotowujemy ciasto.
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitej masy jajecznej wlać olej i jogurt, połączyć ze sobą składniki.
Do ciasta dodać kwasek, proszek, sodę i kurkumę. Wymieszać.
Dodać przesianą mąkę, krótko zmiksować.
Masę wylać na blaszkę z karmelem ananasem. Rozsmarować.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180°C przez ok. 55 minut.
Środek sprawdzić patyczkiem.
Upieczoną babkę jeszcze gorącą odwrócić na na podkładkę. Zdjąć pergamin i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego








2 komentarze: