niedziela, 29 października 2017

Babka jogurtowa z dynią


Jesień to czas wspaniałych warzyw i owoców. Jedynym z nich jest dynia.
 Dynia jeszcze kilka lat temu przeze mnie tak ignorowana, teraz często króluje w mojej kuchni nawet na słodko.
Dziś babka jogurtowa z dynią. Bardzo wilgotna i puszysta, o żółto pomarańczowym kolorze.

SKŁADNIKI:
Tortownica o średnicy 25 cm
Czas przygotowania 30 minut
Czas pieczenia ok. 55 minut

  • 250 g obranej dyni pokrojonej w kostkę
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy

  • 3 duże jajka
  • 150 g cukru
  • 125 ml jogurtu greckiego
  • 125  ml oleju
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 220 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżka soku z cytryny
WYKONANIE:

Do rondelka wlać wodę, dodać cukier, masło, dynię w kostkach i kurkumę. Gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Ugotowaną rozdrobnić blenderem.

W misce zmiksować do białości jajka z cukrem i solą. Dodać jogurt i olej, krótko zmiksować. Wlać mus z dyni. Dodać sodę z sokiem z cytryny oraz przesianą mąkę. Wszystko zmiksować. 
Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180°C przez ok. 55 minut. Środek sprawdzić patyczkiem ewentualnie dopiec.
Pozostawić w tortownicy do ostygnięcia. 
Chłodną babkę można posypać cukrem pudrem.


Smacznego

Przepis bierze udział we wspólnej akcji Ciasto na niedzielę.Razem ze mną we wspólnym pieczeniu wzięły udział następujące osoby/blogi:

Dziękuję za wspólną zabawę, pozdrawiam.






8 komentarzy:

  1. Pieknie wyrośnieta babka��moje smaki��
    Dziekuje za wspolne pieczenie ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ciacho, poproszę o kawałeczek. Jutro do Was dołączę, ale już teraz podziękuję Ci Dorotko za wspólną jogurtową zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wszędzie dynię widzę, ale to fajnie, dzięki

    OdpowiedzUsuń
  4. Przecudny kolorek! Dzięki Dorotko za świetną zabawę i wspólne pieczenie w miniony weekend. Zapraszam również w kolejny! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dorotko - przepiękne ciasto. Od dawna mam zamiar zmierzyć się z dynią w wypieku i chyba skuszę się właśnie na Twój wypiek. Dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jogurt i dynia - to musi być pyszne! dziękuję za wspólne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ojejku jakie piękne ciacho i te kolory, wpadłabym na kawałek ale już pewnie nie ma ;( dziękuję za wspólny weekend ;)

    OdpowiedzUsuń