wtorek, 31 października 2017

Torcik dyniowy-Halloween


Torcik tematyczny o smaku dyniowym na Halloween (dla moich chłopaków).

SKŁADNIKI:
Tortownica o średnicy 20 cm+forma na babkę z kominkiem o tej samej średnicy
Czas przygotowania ok. 120 minut
Czas pieczenia ok. 35 minut

Pure z dyni
  • 500 g obranej dyni pokrojonej w kostkę
  • 3 łyżki wody
  • 100 g  cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy opcjonalnie
Babka
  • 3 duże jajka
  • 150 g cukru
  • 125 ml jogurtu greckiego
  • 125  ml oleju
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 220 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szkl pure z dyni
Krem dyniowy
  • 500 ml mascarpone (schłodzony)
  • 150 g twarożku śmietankowego do smarowania
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1/2 szklanki pure z dyni
  • Cukier waniliowy
Poncz
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki cukru
Sok z pomarańczy i cytryny zagotować z cukrem. Wystudzić.

Dodatkowo
  • Barwnik spożywczy(pomarańczowy i zielony)
  • 100 g łakoci do wypełnienia dyni (żelki, draże, czekoladki)
  • Niewielka ilość czarnej masy cukrowej na oczy , nos i paszczę.


WYKONANIE:

Do rondelka wlać wodę, dodać cukier, masło, dynię w kostkach i kurkumę. Gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Ugotowaną rozdrobnić blenderem, podzielić na dwie części.
Jedna zostanie dodana do ciasta , a druga do kremu.

W misce zmiksować do białości jajka z cukrem i solą. Dodać jogurt i olej, krótko zmiksować. Dodać pure z dyni, sodę, sok z cytryny oraz przesianą mąkę. Wszystko zmiksować. 
Przełożyć połowę do tortownicy wyłożonej papierem, a drugą do formy na babkę posmarowanej olejem i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku w 180°C przez ok. 35 minut. Środek sprawdzić patyczkiem ewentualnie dopiec.
Pozostawić w tortownicy do ostygnięcia. 
 Każdą babkę przekroić na pół.
Nasączyć ponczem.

Przygotowanie kremu.
Mascarpone krótko zmiksować z serkiem i cukrem pudrem.  Odłożyć łyżkę białego kremu, zostanie on zabarwiony na zielono. Do pozostałego dodać pure z dyni i dokładnie połączyć.
Na paterze ułożyć pierwszy cały nasączony blat, przełożyć kremem, przykryć drugim blatem, posmarować kremem, położyć blat z dziurką, posmarować kremem i przykryć ostatnim blatem z dziurką.
Wypełnić żelkami lub innymi łakociami.
Tort należy zaokrąglić u podstawy.
Odcięte kawałki babki kruszymy i dodajemy do kremu. Krem zabarwić spożywczym barwnikiem.  Tort tynkujemy. Lekko wygładzamy.
Dekorujemy w zielone liście i wąsy, naklejkamy oczy , nos i paszczę.
Gotowy tort przechowywać w lodówce.

Smacznego

1 komentarz: