Torcik tematyczny o smaku dyniowym na Halloween (dla moich chłopaków).
SKŁADNIKI:
Tortownica o średnicy 20 cm+forma na babkę z kominkiem o tej samej średnicy
Czas przygotowania ok. 120 minut
Czas pieczenia ok. 35 minut
Pure z dyni
- 500 g obranej dyni pokrojonej w kostkę
- 3 łyżki wody
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka masła
- 1 płaska łyżeczka kurkumy opcjonalnie
Babka
- 3 duże jajka
- 150 g cukru
- 125 ml jogurtu greckiego
- 125 ml oleju
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 220 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 szkl pure z dyni
Krem dyniowy
- 500 ml mascarpone (schłodzony)
- 150 g twarożku śmietankowego do smarowania
- 1/2 szkl cukru pudru
- 1/2 szklanki pure z dyni
- Cukier waniliowy
Poncz
- 1 pomarańcza
- 1/2 cytryny
- 3 łyżki cukru
Sok z pomarańczy i cytryny zagotować z cukrem. Wystudzić.
Dodatkowo
- Barwnik spożywczy(pomarańczowy i zielony)
- 100 g łakoci do wypełnienia dyni (żelki, draże, czekoladki)
- Niewielka ilość czarnej masy cukrowej na oczy , nos i paszczę.
WYKONANIE:
Do rondelka wlać wodę, dodać cukier, masło, dynię w kostkach i kurkumę. Gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Ugotowaną rozdrobnić blenderem, podzielić na dwie części.
Jedna zostanie dodana do ciasta , a druga do kremu.
Jedna zostanie dodana do ciasta , a druga do kremu.
W misce zmiksować do białości jajka z cukrem i solą. Dodać jogurt i olej, krótko zmiksować. Dodać pure z dyni, sodę, sok z cytryny oraz przesianą mąkę. Wszystko zmiksować.
Przełożyć połowę do tortownicy wyłożonej papierem, a drugą do formy na babkę posmarowanej olejem i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku w 180°C przez ok. 35 minut. Środek sprawdzić patyczkiem ewentualnie dopiec.
Pozostawić w tortownicy do ostygnięcia.
Każdą babkę przekroić na pół.
Nasączyć ponczem.
Przygotowanie kremu.
Mascarpone krótko zmiksować z serkiem i cukrem pudrem. Odłożyć łyżkę białego kremu, zostanie on zabarwiony na zielono. Do pozostałego dodać pure z dyni i dokładnie połączyć.
Na paterze ułożyć pierwszy cały nasączony blat, przełożyć kremem, przykryć drugim blatem, posmarować kremem, położyć blat z dziurką, posmarować kremem i przykryć ostatnim blatem z dziurką.
Wypełnić żelkami lub innymi łakociami.
Tort należy zaokrąglić u podstawy.
Odcięte kawałki babki kruszymy i dodajemy do kremu. Krem zabarwić spożywczym barwnikiem. Tort tynkujemy. Lekko wygładzamy.
Dekorujemy w zielone liście i wąsy, naklejkamy oczy , nos i paszczę.
Gotowy tort przechowywać w lodówce.
Nasączyć ponczem.
Przygotowanie kremu.
Mascarpone krótko zmiksować z serkiem i cukrem pudrem. Odłożyć łyżkę białego kremu, zostanie on zabarwiony na zielono. Do pozostałego dodać pure z dyni i dokładnie połączyć.
Na paterze ułożyć pierwszy cały nasączony blat, przełożyć kremem, przykryć drugim blatem, posmarować kremem, położyć blat z dziurką, posmarować kremem i przykryć ostatnim blatem z dziurką.
Wypełnić żelkami lub innymi łakociami.
Tort należy zaokrąglić u podstawy.
Odcięte kawałki babki kruszymy i dodajemy do kremu. Krem zabarwić spożywczym barwnikiem. Tort tynkujemy. Lekko wygładzamy.
Dekorujemy w zielone liście i wąsy, naklejkamy oczy , nos i paszczę.
Gotowy tort przechowywać w lodówce.
Smacznego
wow, bajeczny!
OdpowiedzUsuń