piątek, 19 marca 2021

Bułeczki z fetą jak obwarzanki

 

Moje bułeczki jak obwarzanki choć przypominają prawdziwe obwarzanki, to jednak nimi nie są.
Pominęłam proces obwarzania, który jest obowiązkowy w tradycyjnym przepisie. Moje bułeczki są z fetą, dlatego ciasto po wyrośnięciu od razu włożyłam do piekarnika. 
Mimo tej zmiany obwarzanki są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, a ser feta dodatkowo wzbogaca ich smak.
Na drugi dzień nadal są miękki, a kilka minut w nagrzanym piekarniku przywraca im chrupiacą skórkę. 
Świetni smakują same  jak i z dodatkiem dżemu czy wędliny.
 Przepis własny EsmeraldaZeSmakiem.

Składniki : 10 obwarzanków; czas przygotowania ok. 90 minut

*50 g świeżych drożdży 
*1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 
*150 ml letniego mleka
*150 ml letniej wody 
*1 łyżka cukru 
*70 ml oliwy z oliwek lub olej rzepakowy 
*ok. 600 g mąki 
*1 łyżeczka soli 
Dodatkowo:
*50 g miękkiego masła 
*100 g sera feta
*1 jajko 
*ziarna sezamu i maku

Wykonanie:

Do letniego mleka i wody dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać. Dodać proszek do pieczenia(dzięki niemu ciasto nadal jest miękkie na drugi dzień), oliwę z oliwek i w kilku partiach przesianą mąkę, na sam koniec wsypać łyżeczkę soli. 
Ciasto wyrabiać ręcznie przez kilka minut aż będzie gładkie. Elastyczne ciasto przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość. 
Ser fetą rozdrobnić widelcem. 
Masło podzielić na 10 mniejszych kawałków. 
Jajko rozyrzepać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 kawałków, z każdego uformować okrągłą bułeczkę, na środku każdej bułeczki położyć kawałek masła. Chwilę odczekać żeby ciasto straciło swoją sprężystość. 
Za pomocą dłoni rozprowadzić masło, formując cienki, okrągły placek, każdy złożyć na pół i chwilę poczekać, żeby ponownie straciło swoją sprężystość. 
Gdy ciasto chwilę odpoczęło, lekko rozciągnąć placek, wzdłuż prostego boku ułożyć pokruszony ser feta i zawinąć, formujac wałeczek. 
Wałeczek skręcamy w przeciwne strony. Dobrze łączymy dwa końce i formujemy obwarzanki. 

Układamy na blaszkę wyłożone pergaminem. Odstawiamy na 15/20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Piekarnik nagrzewamy do 190-200°C.
Przed włożeniem do piekarnika obwarzanki smarujemy zmąconym jajkiem, posypać sezamem i makiem. 
Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika aż będzie lekko brązowe. 
U mnie było to 15 minut. 
Upieczone ostudzić na kartce. 
Gdyby zostały na drugi dzień, można je odświeżyć wkładając do nagrzanego piekarnika na 2-3 minuty. Będą miały ponownie swoją chrupiacą skórkę. 
Smacznego 🤗 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz