Ciasto Cassata jest bardzo popularne na Sycylii. Do jego przygotowywania zainspirował mnie blog Zjem To. Ciasto Cassata to biszkopt przekładany masą serową wymieszaną z pijanymi bakaliami i kawałkami gorzkiej czekolady. Ciasto jest bardzo wilgotne i delikatne, a chrupiące pistacje i czekolada dodatkowo wzbogacają jego smak.
Składniki: (blaszka 20x20, 16 małych porcji) czas przygotowania ok.120min.
- 3 jajka
- 3 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżek mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek drobnego cukru do wypieków
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 40 dag sera ricotta
- 140 g cukru
- 100 ml wody
- miąższ z 1/2 laski wanilii
- 2 łyżki drobno pokrojonej gorzkiej czekolady
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki żurawiny
- 2 łyżki orzechów pistacjowych
- 2 łyżki moreli
- otarta skórka z pomarańczy
ponadto:
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 1 usztywniacze do śmietany (śmietan-fixy)
- 250 g serka mascarpone
- 16 łyżek białego rumu
Sposób wykonania:
Przygotować biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier dobrze rozbity kolejno wbijać po 1 żółtku. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką lub rózgą, tylko do połączenia składników.
Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną, wyrównać powierzchnię. Wstaniewić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 30-40 minut w temp. 170C do tzw. suchego patyczka. Gotowy biszkopt wystudzić.
Przygotować masę serową:
Rodzynki żurawinę i morele zalać rumem. Cukier zagotować z 100 ml wody i wanilią. Gotować minut. Odstawić na pół godziny. Orzechy podprażyć na suchej patelni i nieco posiekać.
Ciepły syrop cukrowy wymieszać z ricottą (Stopniowo wlewać do sera i mieszać. Najlepiej dużą trzepaczką rózgową) Ostudzić. Dodać serek mascarpone i zmiksować. Owoce odsączyć z rumu. Wszystkie bakalie pokroić na mniejsze część (rodzynki, żurawinę, czekoladę, orzechy, morele i skórkę z pomarańczy dodać do masy serowej) Wymieszać.
Biszkopt przekroić na pół. Pierwszy blat ciasta nasączyć połową rumu pozostałego z moczenia owoców. Rozsmarować masą serową. Przykryć drugim blatem ciasta. Lekko docisnąć. Nasączyć pozostałym rumem. Dobrze schłodzoną śmietankę zmiksować z fixem. Posmarować wierzch biszkoptu, posypać siekanymi pistacjami i czekoladą. Mandarynki z puszki odcedzić na sitku, ułożyć po dwie na każdej porcji.
Wstawić na 3 godziny do lodówki.
Najlepiej smakuje następnego dnia lub kolejnego.
Smacznego
Bardzo smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuń