poniedziałek, 15 marca 2021

Ciasto Cassata



 

             

Ciasto Cassata jest bardzo popularne na Sycylii. Do jego przygotowywania zainspirował  mnie blog Zjem To.                      Ciasto Cassata to biszkopt przekładany masą serową wymieszaną z pijanymi bakaliami i kawałkami gorzkiej czekolady.             Ciasto jest bardzo wilgotne i delikatne, a chrupiące pistacje i czekolada dodatkowo wzbogacają jego smak.                                

Składniki: (blaszka 20x20, 16 małych porcji) czas przygotowania ok.120min.                                             

  • 3 jajka
  • 3 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek drobnego cukru do wypieków
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 40 dag sera ricotta
  • 140 g cukru
  • 100 ml wody
  • miąższ z 1/2 laski wanilii
  • 2 łyżki drobno pokrojonej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki rodzynek 
  • 2 łyżki żurawiny 
  • 2 łyżki orzechów pistacjowych
  • 2 łyżki moreli 
  • otarta skórka z pomarańczy


ponadto:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1  płaska łyżka cukru pudru
  • 1 usztywniacze do śmietany (śmietan-fixy)
  • 250 g serka mascarpone 
  • 16 łyżek białego rumu
Do dekoracji łyżka posiekanych pistacji, 3 kostki czekolady i mandarynki z małej puszki. 

Sposób wykonania:

Przygotować biszkopt:

 Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier dobrze rozbity kolejno wbijać po 1 żółtku. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką lub rózgą, tylko do połączenia składników.

Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną, wyrównać powierzchnię. Wstaniewić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 30-40 minut w temp. 170C do tzw. suchego patyczka. Gotowy biszkopt wystudzić.

Przygotować masę serową: 

Rodzynki żurawinę i morele zalać rumem. Cukier zagotować z 100 ml wody i wanilią. Gotować  minut. Odstawić na pół godziny. Orzechy podprażyć na suchej patelni i nieco posiekać.

Ciepły syrop cukrowy wymieszać z ricottą (Stopniowo wlewać do sera i mieszać. Najlepiej dużą trzepaczką rózgową) Ostudzić. Dodać serek mascarpone i zmiksować. Owoce odsączyć z rumu. Wszystkie bakalie pokroić na mniejsze część (rodzynki, żurawinę, czekoladę, orzechy, morele i skórkę z pomarańczy dodać do masy serowej) Wymieszać.

Biszkopt przekroić na pół. Pierwszy blat ciasta nasączyć połową rumu pozostałego z moczenia owoców. Rozsmarować  masą serową. Przykryć drugim blatem ciasta. Lekko docisnąć. Nasączyć pozostałym rumem.                               Dobrze schłodzoną śmietankę zmiksować z fixem. Posmarować wierzch biszkoptu, posypać siekanymi pistacjami i czekoladą.  Mandarynki z puszki odcedzić na sitku, ułożyć po dwie na każdej porcji.       

Wstawić na 3 godziny do lodówki.

Najlepiej smakuje następnego dnia lub kolejnego. 

Smacznego 


1 komentarz: