Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, z dużą ilością bakalii.
SKŁADNIKI:(prostokątna blaszka 25/35 cm)(czas przygotowania 60 minut)
- 3 duże jajka
- 150 g oleju słonecznikowego
- 150 g jogurtu greckiego
- 300 g mąki
- 200 g cukru
- 2 szklanki utartej marchwi (na dużych oczkach)
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g rodzynek
- 1,5 łyżeczki sody
- 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego lub sok z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- garść orzechów do dekoracji
- 200 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
Czekoladę połamać i podgrzewać ze śmietanką, aż się rozpuści.
Polać ciepły placek, posypać wierzch orzechami.
WYKONANIE:
Przygotować blaszkę tj. dno blaszki wyłożyć pergaminem, boki pozostawić czyste.
Jajka zmiksować z cukrem ok. 5 minut na puszysty krem. Wlać olej i jogurt, krótko zmiksować.
Dodać przesianą mąkę z sodą i kwasek cytrynowy, wymieszać. Wsypać cynamon, rodzynki, orzechy oraz startą marchew. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto do blaszki. Równomiernie rozprowadzić.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.50-55 minut. Sprawdzić środek patyczkiem lub nożem; po wyjęciu musi być czysty i suchy. Lekko przestudzić.
Jeszcze ciepły polewamy rozpuszczona czekoladą ze śmietanką i posypujemy posiekanymi orzechami.
Smacznego ;)
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na Facebooku
Mmm, lubię ciasta marchewkowe, to zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczne i puszyste. Dziękuję za komentarz i polecam przepis.:)
Usuń