"Panna Cotta" to bardzo delikatny deser włoski ze śmietany i żelatyny.
Podawany jest często z owocowym syropem lub świeżymi owocami.
SKŁADNIKI:(4 małe porcje)(30 minut + czas chłodzenia ok.2-3 godziny)
- 10 g żelatyny (1 łyżka na 0,5 l wody)
- 200 ml śmietany 30%
- 400 ml wody
- 4 łyżki cukru lub 1 łyżka słodziku
- cukier waniliowy
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnego mleka. W rondelku podgrzać śmietankę z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Ponalewać w okrągłe, małe foremki. Poczekać, aż przestygną od czasu do czasu mieszając. Wstawić na dwie godziny do lodówki aby Panna Cotta stężała. Przygotować syrop z owoców i wina.
- 1 szklanka drylowanych wiśni / czereśni
- 125 ml czerwonego wina
- 3-4 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 50 ml wody
Do rondelka wlać czerwone wino, wiśnie, cukier. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut do czasu odparowania wina. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić z wodą, wlać do wiśni i zagotować. Ostudzić.
Zastygniętą Pannę Cottę delikatnie wyłożyć na talerzyk , górą do dołu. Polać owocowym syropem, można udekorować świeżymi owocami.
Smacznego ;)
Pyszny deserek
OdpowiedzUsuń