czwartek, 14 sierpnia 2014

Jak zrobić szybko domowe ciasto francuskie?

Chyba każdy z nas jadł coś z ciasta francuskiego. Może były to bułeczki, ciasteczka, rogaliki lub inne pyszności na słodko lub słono?
Ile razy  kupujemy gotowe ciasto w sklepie, bo wydaje nam się, że jest zbyt skomplikowane aby zrobić je w domu? Często odstrasza nas też ogólny czas przygotowania (aby zrobić prawdziwe ciasto i zgodnie z tradycją, potrzebujemy ok. 12 godzin). Ja, przeglądając stare, panieńskie zeszyty znalazłam jednak przepis na szybkie i proste ciasto francuskie.Wypróbowałam wielokrotnie i jestem zadowolona. Oto i on.

SKŁADNIKI:(na 700 g surowego ciasta)(czas przygotowania 20 minut + 30 minut leżakowania w lodówce)




  • 300-350 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • szczypta soli
  • ok.125 ml letniej wody
Ciasto kruche:

Posiekać zimne masło z połową mąki i zgnieść na kruche, gładkie ciasto.
Gotowe schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Ciasto kluskowe:

Do miski wsypać pozostałą mąkę, sól. Dodać żółtko, sok z cytryny i wlać letnią wodę.
Wyrobić wolne ciasto kluskowe. Powinno być elastyczne i dość miękkie ale  nie lepiące się (w razie konieczności dosypać mąki).

Rozwałkować na duży kwadrat. Schłodzone ciasto z masłem lekko rozwałkować i ułożyć na kwadratowy placek, zakładając zbywające boki do środka. Złożyć jak kopertę,  rozwałkować po raz kolejny na kwadrat i jeszcze raz złożyć jak kopertę. Powtórzyć jeszcze dwa razy. Tak przygotowane ciasto jest już gotowe do wykorzystania do naszych wypieków. 
Mi wystarczyło na dwa placki na blaszkę o wielkości 25/35 cm.
Smacznego!
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na:


1 komentarz: