Przepis na ten keks jest w moim domu od lat. Wszyscy go bardzo lubią i obowiązkowo musi być na naszym stole w czasie świąt i zjazdów rodzinnych. Moja mama zawsze mówiła, że najlepszy keks, to keks ważony. Całkowicie się z tym zgadzam. Keks jest delikatny, puszysty, a bakalie nie opadają. Jeśli dobrze wszystko odmierzymy nie powinien nam również pęknąć.
SKŁADNIKI:(na dwie średnie keksówki ; czas przygotowania i pieczenia ok.90 minut)
Ważne aby wszystkie składniki były tej samej temperatury, zapobiegnie to rozwarstwieniu się ciasta podczas miksowania.

- 250 g jajek(5 średnich jajek)
- 250 g cukru(drobnego)
- 250 g masła lub margaryny Kasia
- 250 g przesianej maki
- 250 g bakalii(rodzynki, orzechy, morele, kandyzowana dynia lub pomarańcza)
- 2 łyżki maki do posypania bakalii
- starta skórka z jednej pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia(czubata)
- 1 łyżeczka octu
- szczypta soli
- 1 kieliszek rumu

Dodatkowo:
- 200 g gorącej konfitury z brzoskwiń
- 1/2 opakowania galaretki cytrynowej
- 2 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki migdałów w płatkach
Foremki silikonowe posypać mąką, metalowe posmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 180'C.

Jajka umyć i oddzielić białka od żółtek.
Masło zmiksować przez kilka minut, aby lekko napowietrzyć.
W dużej misce miksujemy białka z solą do uzyskania białej piany. Pod koniec dodajemy 1/3 cukru i jeszcze chwile miksujemy.

Następnie miksować masło dodając stopniowo kogel-mogel( aż do jego wyczerpania).
Do masy maślano-jajecznej dodajemy po łyżce mąki i piany z białek, delikatnie mieszamy łyżką lub miksujemy mikserem na małych obrotach. Starajmy się dobrze zważyć mąkę wagą, a nie na "oko". Jeśli dodamy zbyt mało mąki, prawdopodobnie będzie zakalec. Jeśli dodamy za dużo, przypuszczalnie nam pęknie środkiem (jednak zawsze w tych dwóch przypadkach, lepiej mieć jedna łyżkę mąki więcej, niż mniej).

Na koniec wsypać bakalie i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Przełożyć do foremek. Wygładzić powierzchnię mokrą łyżką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. WAŻNE! W czasie pieczenia, przez pierwsze 30 minut nie uchylamy piekarnika. Chłodne powietrze może spowodować , że keks nam opadnie.
Upieczony wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie, aż lekko przestygnie.

Poczekać, aż lekko przestygnie i posmarować letni keks.
Posypać migdałami. Pozostawić do całkowitego schłodzenia.
Smacznego;)
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
W czytaniu poezja .w patrzeniu bajkowe wyobrażenia-Smak coś wyjątkowego -Trudno inaczej fantazjować - keks wydawał by się egzotyczny - gdyby nie czytać -
OdpowiedzUsuńtylko nim się delektować
Czuje się wyjątkowo czytając taki komentarz. Dziękuję serdecznie. Jeszcze gdybym ja umiała tak pisać jak piec byłabym spełniona. Pozdrawiam
Usuń