środa, 5 listopada 2014

Marmolada z fig - korzenna




Marmolada jest bardzo aromatyczna dzięki goździkom i małej ilości cynamonu. Korzenny zapach unoszący się podczas smażenia zachęca  do jej niemal natychmiastowego spożycia.

SKŁADNIKI:(na ok.600 g marmolady  ; czas przygotowania ok. 60 minut)

  • 1 kg fig
  • 350 g cukru
  • 1 cytryna
  • 4-6 goździków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki wody


WYKONANIE:

Owoce umyć, pokroić na ćwiartki. Do rondelka wlać wodę, dodać figi, cukier, sok z cytryny, goździki i cynamon. Gotować na małym ogniu przez ok. 60 minut, od czasu do czasu mieszając.
Jeszcze gorące przełożyć do suchych, małych  słoiczków(3-4 po 150 g).
Odwrócić do góry dnem i owinąć kocykiem, Pozostawić do całkowitego schłodzenia.  Zimne przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Smacznego;)







1 komentarz: