SKŁADNIKI:(na 8 sztuk ; mała patelnia o średnicy 12 cm ; czas przygotowania i smażenia 40 minut)
- 1 duże jajko
- 2 łyżki cukru
- cukier wanilinowy
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka masła
- 150 ml mleka
- 1 szklanka mąki
- 100 g twarogu
- 1 dobrze dojrzały banan
- szczypta soli
- ok. 2 łyżki oleju do smażenia

WYKONANIE:
Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie, wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajko, dolać rozpuszczone masło i mleko. Stopniowo dodać składniki sypkie i dokładnie połączyć. Ciasto jest dość gęste, ale daje nałożyć się łyżką. W razie konieczności dolać troszkę mleka. Ser pokruszyć w palcach, banana pokroić w plasterki, dodać do ciasta i wymieszać. Odstawić na 15 minut aby odpoczęło.
Małą patelnię rozgrzać i posmarować tłuszczem. Włożyć dwie łyżki ciasta, smażyć z obu stron. Placki ładnie rosną, mają ponad 1 cm grubości. Ułożyć na talerzyku jeden na drugim. Podać oddzielnie miód, syrop klonowy lub gorącą czekoladę.
Mojej rodzinie smakowały i z cukrem pudrem.
Smacznego;)
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
wow, super :) z pewnością spróbuję
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńbardzo dobre, robiłam na kolację ,
OdpowiedzUsuń