Baba jest bardzo smaczna, pięknie wyrośnięta, puszysta i lekka, z dużą ilością rodzynek.
Polana jest błyszczącym lukrem ze śmietany, cukru pudru oraz niewielkiej ilości soku z cytryny.
Lukier ten ładnie się rozprowadza, szybko zasycha i dobrze się trzyma każdego wypieku, nawet po pokrojeniu.
SKŁADNIKI: na dużą formę do babek ; czas przygotowania ok.3 godziny
ROZCZYN:
- 50 g świeżych drożdży
- 250 ml letniego mleka
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać letnie mleko i mąkę. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut do wyrośnięcia.
CIASTO:(wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej)
- ok. 1 kg mąki
- 1 łyżeczka soli
- 200 g cukru
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 100 g roztopionego masła
- 1 szklanka rodzynek
- starta skórka z jednej umytej pomarańczy
- wyrośnięty rozczyn (patrz wyżej)
- dodatkowo łyżeczka masła do wysmarowania formy
LUKIER I DEKORACJA:
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 1 łyżka śmietany 26%
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka kandyzowanej pomarańczy
PRZYGOTOWANIE:
Dużą formę na babki, wysmarować dokładnie masłem.
Przygotować rozczyn. Patrz wyżej.
Do miski wsypać przesianą mąkę, ująć jedną szklankę mąki i zachować.
Dodać sól, cukier, jajka, żółtka, startą skórkę i wyrośnięty rozczyn.
Wyrabiać ręcznie ciasto przez ok. 20 minut. Ciasto jest dość lepkie i ciężkie.
Pod koniec dolać rozpuszczone letnie masło, wyrabiać ciasto do momentu wchłonięcia się masła.
Ciasto po dodaniu masła robi się gładkie i elastyczne. Powinno również odchodzić od naszej dłoni, gdyby było zbyt rzadkie dosypać część zachowanej mąki.
Do wyrobionego ciasta wsypać rodzynki i jeszcze raz chwilę przemieszać.
Ciasto posypać lekko mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko zagnieść, uformować kulę, w środku zrobić otwór.
Ciasto ułożyć w dużej formie na babki. (nie powinno być wyższe, niż 2/3 wysokości naszej formy)
Wyrośnięte w formie ciasto drożdżowe, wstawić do nagrzanego piekarnika 180'C i piec przez ok 55 minut.
Upieczoną babę wyłożyć delikatnie na metalową kratkę.
Przygotować lukier.
Do miseczki wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny i śmietanę. Wszystko dokładnie utrzeć łyżką do białości, na gładki i błyszczący lukier. Lukier jest dość gesty.
Na jeszcze gorącą babkę wyłożyć gęsty lukier. Lukier pod wpływem ciepła, ładnie zacznie spływać na boki drożdżowej baby. Wierzch posypać rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczy.
Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego :)
Fantastyczna :)
OdpowiedzUsuńJaka Make uzyc?
OdpowiedzUsuń