Musimy tylko przyrumienić królika, podsmażyć ryż, całość przyprawić i zalać wodą.
Wszystko wstawiamy do piekarnika na ok.40 minut i obiad gotowy.
Prawda, że mało skomplikowane. Jeśli nie lubicie królika , można zastąpić go drobiem.
SKŁADNIKI:(na 4 os. ; czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia: 40 minut)
- jedna tuszka królika ok.1,2-1,5 kg
- 4-5 łyżek oliwy do smażenia
- 4 ząbki czosnku
- 300 g ryżu (bomba)
- 1 łyżeczka soli
- 1 kostka rosołowa
- bazylia
- pieprz
- kurkuma
- 1,2 l gorącej wody
PRZYGOTOWANIE:
Królika umyć i poćwiartować. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kawałki królika ze wszystkich stron.
Zarumienionego ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym.
Rumiany czosnek dodać do królika.
Na gorącą patelnie po króliku i czosnku wsypać suchy ryż i lekko uprażyć ciągle mieszając (3').
Uprażony ryż przełożyć do naczynia z królikiem. Posypać solą, pieprzem, bazylią, pokruszoną kostką rosołową i kurkumą.
Całość zalać gorącą wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika 220'C, piec ok. 40 minut (naczynia nie przykrywamy).
Nadmiar wody odparuje, ryż będzie miękki, a królik soczysty.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz