Szarlotka jest z dużą ilością jabłek, na delikatnym kruchym cieście siekanym. Udekorowana cienkimi plasterkami z jabłek oraz powidłami z brzoskwiń.
SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 25 cm ;czas przygotowania ok. 2 godziny
Kruche ciasto:
- 3 żółtka
- 150 g zimnego masła
- 300 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 100 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka:
- 1,5-2 kg jabłek (szara reneta)
- ok. 150 g cukru
- 50 g masła
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 4 goździki
- 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 50 ml wody
Dekoracja:
- 3 duże jabłka (golden, fuji)
- 2 łyżki powideł brzoskwiniowych
- 3 łyżki wody
- łyżka masła
- 3 łyżki cukru
- 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
WYKONANIE:
Przygotować kruche ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zrobić kopczyk, a w nim dołek.
W dołek wsypać cukier,cukier waniliowy, sól, żółtka i zimne masło w kilku mniejszych kostkach.
Wszystkie składniki dokładnie usiekać nożem i zagnieść ciasto. Rozwałkować, wyłożyć dno i bok tortownicy, nakłuć widelcem. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Jabłka:
Jabłka obrać, pokroić w plasterki, wrzucić na patelnię, zalać sokiem z połowy cytryny, wsypać cukier, cynamon, goździki, masło. Uprażyć i ewentualnie dosłodzić. Na sam koniec wlać mąkę ziemniaczaną rozrobioną z wodą. Wymieszać.
Schłodzone , kruche ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec w 180'C przez 15 minut.
Przygotować dekorację:
Do salaterki wlać 2 szklanki wody i wcisnąć sok z 1/2 cytryny. Jabłka umyć, obrać jeśli nie lubimy skórki. Przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne. Pokroić bardzo cienko w plastry, na mandolinie!!!
Wrzucić do salaterki z cytrynową wodą. Wstawić na 4 minuty do kuchenki mikrofalowej.
Odlać wodę.
Na podpieczony spód, wyłożyć uprażone jabłka (usuwając goździki), wyrównać powierzchnię.
Ułożyć dookoła wachlarz z plasterków jabłka. W środek włożyć zwinięte plasterki jabłka (różę). posypać cukrem i cynamonem.
Masło rozpuścić, dodać powidła oraz wodę, Wymieszać i posmarować jabłka, żeby nie wyschły.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok 50 minut.
Upieczoną szarlotkę wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie do ostudzenia.
Można podawać z lodami lub bitą śmietaną.
Smacznego :)
sliczna szarlotka :)
OdpowiedzUsuńNie ma chyba nic lepszego niż domowa szarlotka:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Dziękuję. Wszystkim smakowała, nie zdążyłam ze zdjęciem. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPiękna dekoracja :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki :)
Piękne ciasto, dopracowane w każdym calu.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń