Krem jest aksamitny i bardzo aromatyczny. Doskonały do przekładania ciasteczek, makaroników i biszkoptów.
Składniki: czas przygotowania ok.25 minut
- 500 g ananasa (świeży i dojrzały owoc)
- 150 g cukru
- 2 żółtka
- 2 jaja
- 70 g masła
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
Do rondelka wsypać cukier, dodać żółtka i dwa całe jajka. Wszystko podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając rózgą do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy masło i zblendowany ananas.
Całość gotujemy na średnim ogniu mieszając przez ok 15 minut.
Mąkę ziemniaczaną rozrobić z wodą i wlać do kremu, zagotować.
Krem powinien lekko zgęstnieć.
Gotowy i gorący krem przetrzeć przez sitko i pozostawić do ostygnięcia, najlepiej w lodówce.
Krem można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Doskonały do przekładania biszkoptów, makaroników itp.
Smacznego :)
Mąkę ziemniaczaną rozrobić z wodą i wlać do kremu, zagotować.
Krem powinien lekko zgęstnieć.
Gotowy i gorący krem przetrzeć przez sitko i pozostawić do ostygnięcia, najlepiej w lodówce.
Krem można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Doskonały do przekładania biszkoptów, makaroników itp.
Smacznego :)
O mniam, ananasowy musi być cudownie świeży w smaku :)
OdpowiedzUsuńPo prostu bajka! Jadłam już curd cytrynowy, ale ananasowy jeszcze nigdy. Muszę to chyba nadrobić :)
OdpowiedzUsuń