Przepis autorski Esmeralda Ze Smakiem, powstał na rzecz wspólnej akcji tygodniowej Ciasto na niedzielę
SKŁADNIKI: Kwadratowa blaszka 20x20 cm;
czas przygotowania ok, 90 minut
Ciasto:
- 125 g zimnego masła
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g drobnego cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru waniliowego domowego
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka i krem ananasowy:
- 3-4 duże jabłka golden
- 1 łyżeczka masła
- 50 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego domowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 goździki
- łyżka soku z cytryny
- 250 g kremu ananasowego Curd ananasowy
- cukier puder do posypania
WYKONANIE:
Wszystkie składniki na ciasto, dokładnie posiekać nożem. Nie gnieciemy!
Można wykorzystać do siekania blender lub Termomix. Powinna powstać drobna kruszonka.
Dno blaszki lub tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.
Przygotować jabłka:
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubsze plasterki. Skropić cytryną.
Na czystą patelnię wsypać cukier, dodać masło, goździki i pokrojone jabłka. Dusić ok. 10-15 minut. Na koniec wsypać cynamon i wymieszać.
Na gorący wyłożyć ciepłe jabłka, wyrównać ich powierzchnię i rozsmarować krem ananasowy.
Krem można lekko podgrzać, łatwiej nam się rozprowadzi.
Posypać całość pozostałą kruszonką. Piec na złoty kolor w nagrzanym piekarniku 180'C przez ok. 35 minut.
Upieczony pozostawić w blaszce do wystudzenia. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Razem ze mną we wspólne akcji wzięły udział następujące blogi:
Joanna; Sama słodycz u Asi
Ela; To i owo stokrotki
Dagmara; Na ciasteczkowych papierach
Iwona; Izioni smaki
Dorota; Esmeralda Ze Smakiem
Ela; To i owo stokrotki
Dagmara; Na ciasteczkowych papierach
Iwona; Izioni smaki
Dorota; Esmeralda Ze Smakiem
Pozdrawiam i dziękuję za pyszną zabawę :)
Brzmi rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam
UsuńSzarlotka jakiej nie jadłam :) dziękuję za wspólne wypiekanie i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł :)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie :) dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne ciasto!
OdpowiedzUsuńCo za wspaniałe połączenie smaków! Szarlotkę uwielbiam samą w sobie, ale z takim kremem ananasowym to już zkompletny smakowy wystrzał w kosmos :)
OdpowiedzUsuńAle ciekawe połączenie szarlotki z ananasem!
OdpowiedzUsuń