poniedziałek, 30 maja 2016

Szarlotka siekana z kremem ananasowym





Tradycyjna szarlotka sama w sobie jest pyszna.  Jednak ta,  z dodatkiem kremu ananasowego, to już prawdziwa bajka. Szarlotka jest niesamowicie aromatyczna i tak delikatna, że  wprost rozpływa się w ustach. Gorąco polecam smakoszom  kruchych ciast z owocami.
 Przepis autorski Esmeralda Ze Smakiem, powstał na rzecz wspólnej akcji tygodniowej  Ciasto na niedzielę

SKŁADNIKI: Kwadratowa blaszka 20x20 cm;
czas przygotowania ok, 90 minut

Ciasto:
  • 125 g zimnego masła
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego domowego
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka i krem ananasowy:
  • 3-4 duże jabłka golden
  • 1 łyżeczka masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego domowego
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 4 goździki
  • łyżka soku z cytryny
  • 250 g kremu ananasowego Curd ananasowy
  • cukier puder do posypania
WYKONANIE:
 Wszystkie składniki na ciasto, dokładnie posiekać nożem. Nie gnieciemy!
Można wykorzystać do siekania blender lub Termomix. Powinna powstać drobna kruszonka.
Dno blaszki lub tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.
Wysypać połowę kruszonki i lekko ugnieść. Wstawić na 20 minut do lodówki lub zamrażalki.
Przygotować jabłka:
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubsze plasterki. Skropić cytryną.
Na czystą patelnię wsypać cukier, dodać masło, goździki i pokrojone jabłka. Dusić ok. 10-15 minut. Na koniec wsypać cynamon i wymieszać.
Blaszkę z kruszonką podpiec na złoty kolor w nagrzanym piekarniku 180'C ok. 20 minut.
Na gorący wyłożyć ciepłe jabłka, wyrównać ich powierzchnię i rozsmarować krem ananasowy.
Krem można lekko podgrzać, łatwiej nam się rozprowadzi.
Posypać całość pozostałą kruszonką. Piec na złoty kolor w nagrzanym piekarniku  180'C przez ok. 35 minut.
Upieczony pozostawić w blaszce do wystudzenia. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Razem ze mną we wspólne akcji wzięły udział następujące blogi:

Pozdrawiam i dziękuję za pyszną zabawę :)



8 komentarzy:

  1. Szarlotka jakiej nie jadłam :) dziękuję za wspólne wypiekanie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi pysznie :) dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co za wspaniałe połączenie smaków! Szarlotkę uwielbiam samą w sobie, ale z takim kremem ananasowym to już zkompletny smakowy wystrzał w kosmos :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ciekawe połączenie szarlotki z ananasem!

    OdpowiedzUsuń