zwłaszcza w okresie letnim.
Możemy do jego przygotowania wykorzystać różnorodne owoce sezonowe, dzięki którym wzbogacimy nie tylko jego pospolity smak, ale i wygląd.
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką jest proste w wykonaniu, bardzo miękkie, wilgotne i orzeźwiające.
Gorąco polecam na piknik lub podwieczorek.
SKŁADNIKI: blacha 25x35 cm; czas przygotowania ok. 110 minut
Ciasto:
- 0,5 l mleka (o temperaturze pokojowej)
- 2 łyżki octu
- 50 g świeżych drożdży
- ok. 950-1000 g mąki
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 100 g roztopionego masła
- 2-3 łyżki oleju
Kruszonka:
Owoce:
- 700 g malin
- 150 g jeżyn (opcjonalnie)
Dodatkowo jedno roztrzepane jajko do posmarowania placków.
Uwaga!
Ciasto, owoce, kruszonkę i roztrzepane jajko dzielimy na dwie porcje.
WYKONANIE:
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, (zapobiegnie odbarwieniu się blaszki od kwaśnych owoców).
Do mleka wlać ocet, zamieszać i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Mleko po półgodzinie powinno się lekko zsiąść.
Składniki na kruszonkę wsypać do małej miseczki i rozgnieść wszystko dokładnie w palcach. Powinna być sypka i drobna.
Do zsiadłego mleka dodać łyżkę cukru i drożdże, rozetrzeć łyżką.
Do miski przesiać mąkę, wlać mleko z drożdżami, wbić jaja, dodać rozpuszczone masło i wsypać pozostały cukier. Wyrabiać ciasto przez 15 minut. Ciasto jest dość wolne i może nam się lekko lepić do dłoni. Na koniec wlać olej i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie połowy. Jedną wyłożyć do blaszki wyłożonej pergaminem. Ciasto równomiernie rozciągnąć i ugnieść palcami.
Placek posmarować roztrzepanym jajkiem (część zostawiamy do posmarowania bułeczek), ułożyć połowę malin i posypać całość porcją kruszonki.
Z pozostałego ciasta zrobić niewielkie, podłużne bułeczki/wałeczki (20) i ułożyć na cieście z malinami i kruszonką.
Każdą posmarować jajkiem, na bułeczkach porozrzucać pozostałe maliny z jeżynami i posypać drugą porcją kruszonki.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do ZIMNEGO piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 50'C, ale tylko włączamy funkcję DOLNA SPIRALA. Ciasto pozostawiamy w tak słabo nagrzanym piekarniku na 20 minut, żeby urosło.
Po dwudziestu minutach piekarnik nastawiamy na 180'C i włączamy OBIE SPIRALE (góra i dół).
Pieczemy przez 60 minut.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość i dobrze się zarumienić.
Upieczone wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w blaszce do ostygnięcia.
Doskonałe na piknik, drugie śniadanie czy podwieczorek.
Smacznego :)
drożdżowego z malinami jeszcze nie piekłąm, muszę nadrobić!
OdpowiedzUsuńAleż cudownie wyrośnięte! Porywam kawałek! ;)
OdpowiedzUsuń