wtorek, 9 sierpnia 2016

Drożdżowe z malinami i kruszonką (przekładane)




Drożdżowe ciasta zawsze należały do moich ulubionych ciast,
 zwłaszcza w okresie letnim.
Możemy do jego przygotowania wykorzystać różnorodne owoce sezonowe, dzięki którym wzbogacimy nie tylko jego pospolity smak, ale i wygląd.
 Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką jest proste w wykonaniu, bardzo miękkie, wilgotne i orzeźwiające.
 Gorąco polecam na piknik lub podwieczorek.

SKŁADNIKI: blacha 25x35 cm; czas przygotowania ok. 110 minut

Ciasto:

  • 0,5 l mleka (o temperaturze pokojowej)
  • 2 łyżki octu
  • 50 g świeżych drożdży
  • ok. 950-1000 g mąki
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 100 g roztopionego masła
  • 2-3 łyżki oleju

Kruszonka:

  • 150 g mąki
  • 125 g cukru
  • 100 g masła

Owoce:

  • 700 g malin
  • 150 g jeżyn (opcjonalnie)

Dodatkowo jedno roztrzepane jajko do posmarowania placków.
Uwaga!
Ciasto, owoce, kruszonkę i roztrzepane jajko dzielimy na dwie porcje.

WYKONANIE:


Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, (zapobiegnie odbarwieniu się blaszki od kwaśnych owoców).
Do mleka wlać ocet, zamieszać i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Mleko po półgodzinie powinno się lekko zsiąść.
Składniki na kruszonkę wsypać do małej miseczki i rozgnieść wszystko dokładnie w palcach. Powinna być sypka i drobna.
Do zsiadłego mleka dodać łyżkę cukru i drożdże, rozetrzeć łyżką.
Do miski przesiać mąkę, wlać mleko z drożdżami, wbić jaja, dodać rozpuszczone masło i wsypać pozostały cukier. Wyrabiać ciasto przez 15 minut. Ciasto jest dość wolne i może nam się lekko lepić do dłoni. Na koniec wlać olej i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie  połowy. Jedną wyłożyć do blaszki wyłożonej pergaminem. Ciasto równomiernie rozciągnąć i ugnieść palcami.
Placek posmarować  roztrzepanym  jajkiem (część zostawiamy do posmarowania bułeczek), ułożyć połowę malin i posypać całość porcją kruszonki.
Z pozostałego ciasta zrobić niewielkie, podłużne bułeczki/wałeczki (20) i ułożyć na cieście z malinami i kruszonką.
Każdą posmarować jajkiem, na bułeczkach porozrzucać pozostałe maliny z jeżynami i posypać drugą porcją kruszonki.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do ZIMNEGO piekarnika. Piekarnik  nastawiamy na 50'C, ale tylko włączamy funkcję DOLNA SPIRALA. Ciasto pozostawiamy w tak słabo nagrzanym piekarniku na 20 minut, żeby urosło.
Po dwudziestu minutach piekarnik nastawiamy na 180'C i włączamy OBIE SPIRALE (góra i dół).
Pieczemy przez 60 minut.
Ciasto powinno  podwoić swoją objętość i dobrze się zarumienić.
Upieczone wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w blaszce do ostygnięcia.
Doskonałe na piknik, drugie śniadanie czy podwieczorek.
Smacznego :)















2 komentarze:

  1. drożdżowego z malinami jeszcze nie piekłąm, muszę nadrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ cudownie wyrośnięte! Porywam kawałek! ;)

    OdpowiedzUsuń