Trudno przejść obojętnie obok takiego deseru jak ten, zwłaszcza latem.
Sernik na zimno z serków homo oraz soczyste i słodkie jeżyny z domowego ogródka, to jest prawdziwa gratka nawet dla niejadka.
Spód:
- 200 g herbatników
- 200 g miękkiego masła
- opcjonalnie kilkanaście jeżyn
Ser jagodowy:
- 600 ml serka waniliowego homo
- łyżeczka żelatyny namoczone w dwóch łyżkach zimnej wody
- 1 galaretka o smaku owoce leśne rozpuszczona w 125 ml gorącej wody
- garść jeżyn
Ser waniliowy:
- 600 ml serka waniliowego homo
- 3 łyżeczki żelatyny namoczonej w 6-ciu łyżkach zimnej wody
- 300 g jeżyn
- 3 galaretki o smaku owoce leśne
- 5 szklanek wrzątku
Uwaga! Do przygotowania deseru, użyłam 500 g jeżyn.
Serki homo muszą być doborze schłodzone. Przyspieszy proces tężenia deseru.
WYKONANIE:
Trzy galaretki rozpuść we wrzącej wodzie.
Herbatniki rozdrobnić blenderem lub stłuc wałkiem.
Rozdrobnione wymieszać z miękkim masłem. Wyłożyć dno tortownicy i uklepać łyżką.
Wstawić na 15 minut do zamrażalnika. Brzeg można wyłożyć jeżynami.
Wstawić na 15 minut do zamrażalnika. Brzeg można wyłożyć jeżynami.
Przygotowanie sera.
Galaretką rozpuść w 125 ml wrzątku, dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać.
Całość przestudzić i dodać do serków (3), wsypać garść jeżyn i rozdrobnić blenderem.
Gdy lekko stężeje, wylać na schłodzony spód z herbatników i wyrównać.
Całość przestudzić i dodać do serków (3), wsypać garść jeżyn i rozdrobnić blenderem.
Gdy lekko stężeje, wylać na schłodzony spód z herbatników i wyrównać.
Wstawić na pół godziny do lodówki.
Pozostałą namoczoną żelatynę podgrzać (żeby była płynna), dodać do pozostałych serków.
Jeszcze płynny serek waniliowy wylać na zastygnięty serek jeżynowy. Wstawić na 30 minut do lodówki, gdy lekko stężeje, ułożyć jeżyny,
zalać wcześniej przygotowaną galaretką.
Jeszcze płynny serek waniliowy wylać na zastygnięty serek jeżynowy. Wstawić na 30 minut do lodówki, gdy lekko stężeje, ułożyć jeżyny,
zalać wcześniej przygotowaną galaretką.
Można udekorować bitą śmietaną.
Jeżyny rosną u mnie w ogródku, już wiem co z nich zrobię. Pozdrówka :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto :-) uwielbiam takie słodkości :-)
OdpowiedzUsuńTakiemu serniczkowi to ja bym się nie oparła. Z moimi ukochanymi jeżynami, mniam! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, a ciasto naprawdę pychotka.
OdpowiedzUsuń