sobota, 20 sierpnia 2016

Sernik na zimno z jeżynami






Trudno przejść obojętnie obok takiego deseru jak ten, zwłaszcza latem.
Sernik na zimno z serków homo oraz  soczyste i słodkie jeżyny z domowego ogródka,  to jest prawdziwa gratka nawet dla niejadka.

SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 25 cm;
czas przygotowania 90 minut;
czas tężenia minimum 4 godziny

Spód:
  • 200 g herbatników 
  • 200 g miękkiego masła 
  • opcjonalnie kilkanaście  jeżyn

Ser jagodowy:
  • 600 ml serka waniliowego homo
  • łyżeczka żelatyny namoczone w dwóch łyżkach zimnej wody 
  • 1 galaretka o smaku owoce leśne rozpuszczona w 125 ml gorącej wody 
  • garść jeżyn 

Ser waniliowy:
  • 600 ml serka waniliowego homo
  • 3 łyżeczki żelatyny namoczonej w 6-ciu łyżkach zimnej wody 

Dekoracja:
  • 300 g  jeżyn
  • 3 galaretki o smaku owoce leśne 
  • 5 szklanek wrzątku 
Uwaga!  Do przygotowania deseru, użyłam 500 g jeżyn.
Serki homo muszą być doborze schłodzone. Przyspieszy proces tężenia deseru.

WYKONANIE:

Tortownicę dokładnie wyłożyć folią.
Trzy galaretki rozpuść we wrzącej wodzie.
Herbatniki rozdrobnić blenderem lub stłuc wałkiem. 
Rozdrobnione wymieszać z miękkim masłem. Wyłożyć dno tortownicy i uklepać łyżką.
 Wstawić na 15 minut do zamrażalnika. Brzeg można wyłożyć jeżynami.

Przygotowanie sera.
Galaretką rozpuść w 125 ml wrzątku, dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać.
 Całość przestudzić i dodać do serków (3), wsypać garść jeżyn i rozdrobnić blenderem.
 Gdy lekko stężeje, wylać na schłodzony spód z herbatników i wyrównać.
Wstawić na pół godziny do lodówki.
Pozostałą namoczoną żelatynę podgrzać (żeby była płynna), dodać do pozostałych serków.
Jeszcze płynny serek waniliowy wylać na zastygnięty serek jeżynowy. Wstawić na 30 minut do lodówki, gdy lekko stężeje, ułożyć  jeżyny,
 zalać wcześniej przygotowaną galaretką.
Wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby dobrze wszystko stężało.
Można udekorować bitą śmietaną.
Smacznego😃






















4 komentarze:

  1. Jeżyny rosną u mnie w ogródku, już wiem co z nich zrobię. Pozdrówka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne ciasto :-) uwielbiam takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiemu serniczkowi to ja bym się nie oparła. Z moimi ukochanymi jeżynami, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję, a ciasto naprawdę pychotka.

    OdpowiedzUsuń