niedziela, 28 sierpnia 2016

Tort brzoskwiniowy z galaretką




Tort jest bardzo delikatny, przełożony orzeźwiającym musem serowym i brzoskwiniową galaretką.
Prezentuje się ładnie i smakuje wybornie.
Polecam wszystkim serdecznie, zwłaszcza na upalne dni.

SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 28-30 cm; czas przygotowania ok.5 godzin

Biszkopt:

  • 8 jaj średniej wielkości, żółtka i białka oddzielnie 
  • 8 łyżek cukru 
  • 6 łyżek kopiastych mąki pszennej
  • 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 8 łyżek wody 

Mus:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 800 g serków homogenizowanych (waniliowe)
  • 2-3 łyżki cukru pudru 
  • 25 g żelatyny ( 2 łyżki)
  • 6 łyżek zimnej wody do namoczenia żelatyny 
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 750 ml wrzątku 
  • Puszka brzoskwiń w żelu lub dżem brzoskwiniowy 

Dekoracja:

  • 500 g serka mascarpone 
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • Słoik brzoskwiń w lekkim syropie 500 g
  • podwójne pakowanie ciastek ,,delicje pomarańczowe,, 290 g

WYKONANIE:

Dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem, boków nie smarujemy.
Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem i proszkiem do pieczenia, aż otrzymamy puszystą masę. Dodać do piany, krótko zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z kakaem. Delikatnie wymieszać rózgą, wlać zimną wodę, połączyć z ciastem i wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku w 170'C przez ok. 35 minut.

Galaretki rozpuść we wrzątku, przelać do płaskiego, kwadratowego pojemniczka. Pozostawić żeby dobrze stężała, najlepiej w lodówce.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Brzoskwinie odcedź, sok zostawiamy do nasączenia tortu, owoce kroimy w plasterki.
 Upieczony, chłodny biszkopt kakaowy przekroić na trzy cienkie blaty. Każdy nasączyć syropem brzoskwiniowym.
Dwa blaty smarujemy brzoskwiniami w żelu lub dżem.

Mus.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Żelatynę rozpuści w mikrofali i zmiksować z setkami homogenizowanych.
Serki z żelatyną dodać do bitej śmietany i delikatnie wymieszać.
Stężałą galaretkę pokroić w drobną kostkę, 3/4 dodać do serka, jedną część odłożyć do dekoracji.
Na paterze układamy blat posmarowany brzoskwiniami, założyć obręcz tortownicy i wylać połowę masy serowej z galaretką. Masa powinna lekko zastygać.
Położyć drugi blat z brzoskwiniami i wyłożyć pozostałą masę.
Na wierzch położyć ostatni blat i lekko docisnąć.
Całość wstawić na 3 godziny do lodówki, żeby wszystko dobrze zastygło.
Po trzech godzinach możemy przygotować serek mascarpone do dekoracji.
Śmietanę ubijamy z cukrem, uważając żeby nie przebić.
Do miski wyłożyć serek mascarpone, do serka dodajemy po łyżce ubitej śmietany i delikatnie mieszamy, żeby wszystko połączyć. 1/3 serka odłożyć do dekoracji.
Zastygnięty tort odkroić od tortownicy.
Otynkować serkiem, przykleić delicje do boku tortu, na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie, dekorujemy brzeg rozetkami z serka.
Kostki galaretki ostrożnie podgrzać, żeby nam się trochę rozpuściła. Taką galaretką polać pokrojone brzoskwinie.
Tort wstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin, żeby wszystko dobrze stężało.
Smacznego 😃

3 komentarze:

  1. Twój tort wygląda pysznie.Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie! Z chęcią bym go spróbowała! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda jak marzenie :)
    Wieki całe nie jadłam tortu z galaretką!

    OdpowiedzUsuń