poniedziałek, 5 września 2016

Śnieżny puch z mlekiem kokosowym





 Śnieżny puch  powstał z myślą o wspólnej akcji Ciasto na niedzielę.
Tym razem wszyscy mieliśmy wykonać ten  sam przepis z dopuszczalną modyfikacją.
 Tematem był lekki deser "Śnieżny puch"
Z braku "Śnieżki" użyłam  mleczko kokosowe. Deser jest bardzo delikatny, z wyczuwalnym smakiem kokosa i bardzo chrupiącymi  wiórkami. 

SKŁADNIKI: blaszka 20x20 cm; czas przygotowania ok. 30 minut; czas tężenia ok. 150 minut 
  • Ok. 125 g prostokątnych herbatników 
  • 2 cytrynowe galaretki 
  • 400 ml wrzątku 
  • 400 g mleka kokosowego dobrze schłodzone 
  • 500 g mielonego sera z wiaderka (dobrze schłodzony)
  • 3 łyżki cukru pudru 
Kokos prażony

  • 30 g masła 
  • 30 g cukru 
  • Ok. 50 g wiórek kokosowych
WYKONANIE:

Galaretki rozpuść we wrzątku. Wystudzić.
Ciastkami wyłożyć dno blaszki i wstawić do zamrażalnika.
Mleko kokosowe zmiksować z cukrem pudrem i serem, wlać zimną galaretkę. Odstawić na ok. 20 minut do lodówki.
Na czystej patelni rozpuścić masło, dodać cukier i wiórki. Prażyć ciągle mieszając, aż wiórki się lekko zarumienią, wystudzić.
Gdy masa serowa lekko zacznie tężeć, wylać do zmrożonej blaszki z herbatnikami.
Całość posypać prażonymi wiórkami i wstawić do lodówki, żeby wszystko doborze zastygło.
Smacznego 😃


Dziękuję za wspólną zabawę. Pozdrawiam.





8 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie delikatnie :) Z kokosową nutą musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kokos i na pewno kiedy wypróbuję wg Twojego pomysłu.dzięki za wspólne pichcenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietny pomysł z tym mlekiem kokosowym, musiało mega smakować 😃

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto bardzo smaczne. Może nie tak puszyste, ale i tak jest bardzo delikatne. Cieszę się,że mogłam tym razem przyłączyć się do akcji. Dawno nic nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie się zastanawiałam czym zastąpić śnieżkę której nie znoszę... super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest tak puszysty jak ze śnieżką, ale smakuje wybornie. Już nie ma po nim nawet okruszków. Można użyć śmietany lub serka mascarpone, ale to dodatkowe kalorie więc u mnie tylko mleczko kokosowe.

      Usuń
  6. Podoba mi się Twoja wersja! Dzięki za wspólne pichcenie :)

    OdpowiedzUsuń