Śnieżny puch powstał z myślą o wspólnej akcji Ciasto na niedzielę.
Tym razem wszyscy mieliśmy wykonać ten sam przepis z dopuszczalną modyfikacją.
Tematem był lekki deser "Śnieżny puch"
Z braku "Śnieżki" użyłam mleczko kokosowe. Deser jest bardzo delikatny, z wyczuwalnym smakiem kokosa i bardzo chrupiącymi wiórkami.
SKŁADNIKI: blaszka 20x20 cm; czas przygotowania ok. 30 minut; czas tężenia ok. 150 minut
- Ok. 125 g prostokątnych herbatników
- 2 cytrynowe galaretki
- 400 ml wrzątku
- 400 g mleka kokosowego dobrze schłodzone
- 500 g mielonego sera z wiaderka (dobrze schłodzony)
- 3 łyżki cukru pudru
Kokos prażony
Galaretki rozpuść we wrzątku. Wystudzić.
Ciastkami wyłożyć dno blaszki i wstawić do zamrażalnika.
Mleko kokosowe zmiksować z cukrem pudrem i serem, wlać zimną galaretkę. Odstawić na ok. 20 minut do lodówki.
Na czystej patelni rozpuścić masło, dodać cukier i wiórki. Prażyć ciągle mieszając, aż wiórki się lekko zarumienią, wystudzić.
Gdy masa serowa lekko zacznie tężeć, wylać do zmrożonej blaszki z herbatnikami.
Całość posypać prażonymi wiórkami i wstawić do lodówki, żeby wszystko doborze zastygło.
Smacznego 😃
We wspólnej akcji wzięły udział następujące blogi:
Kasia; Słodka babeczka
Bożenka; Moje kucharzenie
Angelika; Życie zaczyna się w kuchni
Ewa; Ewusiowe smaki
Dorota; EsmeraldaZeSmakiem
Kasia; Słodka babeczka
Bożenka; Moje kucharzenie
Angelika; Życie zaczyna się w kuchni
Ewa; Ewusiowe smaki
Dorota; EsmeraldaZeSmakiem
Wygląda cudownie delikatnie :) Z kokosową nutą musiał smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokos i na pewno kiedy wypróbuję wg Twojego pomysłu.dzięki za wspólne pichcenie.
OdpowiedzUsuńPyszne jest to ciacho :)
OdpowiedzUsuńSwietny pomysł z tym mlekiem kokosowym, musiało mega smakować 😃
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo smaczne. Może nie tak puszyste, ale i tak jest bardzo delikatne. Cieszę się,że mogłam tym razem przyłączyć się do akcji. Dawno nic nie robiłam
OdpowiedzUsuńwłaśnie się zastanawiałam czym zastąpić śnieżkę której nie znoszę... super!
OdpowiedzUsuńNie jest tak puszysty jak ze śnieżką, ale smakuje wybornie. Już nie ma po nim nawet okruszków. Można użyć śmietany lub serka mascarpone, ale to dodatkowe kalorie więc u mnie tylko mleczko kokosowe.
UsuńPodoba mi się Twoja wersja! Dzięki za wspólne pichcenie :)
OdpowiedzUsuń