Dżem brzoskwiniowo-dyniowy do ciast, naleśników czy bułki z masłem.
SKŁADNIKI: na 1,5 kg dżemu; czas przygotowania ok. 90 minut
- 1 kg brzoskwiń
- 1 kg dyni
- ok. 250 g cukru
- 100 ml wody
- sok z jednej cytryny
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka imbiru najlepiej świeży
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 goździki
- 1 galaretka brzoskwiniowa/cytrynowa
WYKONANIE:
Dynię obrać, pokroić w plastry, a te w mniejsze kawałki. Do garnka, najlepiej z podwójnym dnem wlać wodę, dodać cukier i dynię. Gotować do miękkości ok. 20 minut.
Brzoskwinie zblanszować, obrać ze skórki, przeciąć, usunąć pestkę i pokroić na mniejsze kawałki.
Pokrojoną dodać do dyni, wlać sok z cytryny, przyprawy i smażyć przez ok. 60 minut.
Gdy odparuje nadmiar wody, wsypać galaretkę, wszystko razem dobrze zamieszać, żeby nam się rozpuściła galaretka. Gorący dżem przełożyć do czystych i suchych słoiczków.
Dobrze zakręcić wieczka i wstawić słoiczki z dżemem pod koc. Tak pasteryzowała dżemy moja babcia, mama i ja też tak robię. Wieczka powinny się zassać.
Zimne słoiki z dżemem schować do spiżarni.
Smacznego :)
zarówno dynię jak i brzoskwinie bardzo lubię, pyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz robiłam takie zestawienie, nowe doświadczenie i nowy smak
UsuńBrzoskwinia z dynią? Cudownie słoneczne połączenie! :)
OdpowiedzUsuń