Dawno nie robiłam rolady, aż w końcu wspólna akcja Ciasto na niedzielę pomogła w nadrobieniu zaległości. Sezon na brzoskwinie jeszcze trwa, więc wykorzystałam te pyszne, południowe owoce do przygotowania mojego deseru. Rolada jest bardzo wilgotna, ładnie wygląda i smakuje wybornie.
Przepis autorski EsmeraldaZeSmakiem.
SKŁADNIKI: blaszka 30x40 cm; czas przygotowania ok. 50 minut;
czas chłodzenia ok.2-3 godziny
Biszkopt:
- 3-4 czerwone brzoskwinie
- 4 jajka (białka i żółtka osobno)
- cukier 4 łyżki + 2 łyżki
- 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka masła
Budyń:
- 1 duży budyń waniliowy na 3/4 l. mleka
- 2 jajka
- 1/2 l. mleka
- 250 ml słodkiej śmietany
- 100 g cukru
- 50 g masła
Dekoracja:
- 1 brzoskwinia
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka masła
- cukrowe perełki
WYKONANIE:
Blaszkę wyłożyć pergaminem, posmarować masłem i posypać dwoma łyżkami cukru.
Brzoskwinie dokładnie umyć, przekroić, usunąć pestkę i pokroić w plasterki.
Plasterki brzoskwini układamy w rzędach na pergaminie posypanym cukrem.
Białka zmiksować ze szczyptą soli, do ubitych dodać 4 łyżki cukru, zmiksować. Do piany wlać żółtka i krótko zmiksować. Następnie przesiać proszek do pieczenia, kakao i mąkę. Mieszamy delikatnie rózgą, gdy nie będzie już grudek wlać wodę i jeszcze raz ostrożnie zamieszać.
Kakaowy biszkopt wylać na brzoskwinie.
Piec w nagrzanym piekarniku w 190'C. blaszkę ustawiamy na niższym poziomie, piec do suchego patyczka ok. 25-30 minut.
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy pergaminem (większy niż blaszka) i odwracamy brzoskwiniami do góry.
Nie czekając, aż całkiem ostygnie przygotowujemy budyń.
W rondelku gotujemy mleko ze śmietanką. W misce umieszczamy jajka z cukrem i miksujemy na puch. Do kremu dodajemy budyniowy proszek, miksujemy i zalewamy wrzącym mlekiem.
Gorący wylewamy na biszkopt z brzoskwiniami, zostawiając dłuższy jego brzeg bez masy budyniowej (ok. 5 centymetrów). Budyń przykryć folią i pozostawić na 5 minut, żeby lekko zgęstniał.
Wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby wszystko dobrze zastygło.
Zimny rozwinąć z foli i udekorować.
Czekoladę rozpuścić z masłem, polać wierzch rolady.
Brzoskwinię umyć, osuszyć, przekroić, usunąć pestkę i pokroić w bardzo cieniutkie plasterki (szatkownica), każdy zwinąć w stożek, ułożyć na rozpuszczonej czekoladzie, posypać cukrowymi perełkami. Przechowywać w lodówce do momentu spożycia.
Smacznego :)
We wspólnym pieczeniu wzięły udział następujące blogi:
Elżbieta; ElaWu
Dagmara: Na ciasteczkowych papierach
Danusia: Moje wypieki i nie tylko
Joanna: Różowa kuchnia
Bożena; Moje kucharzenie
Iwona; Izioni smaki
Ewa; Ewusiowe smaki
Dorota; EsmeraldaZeSmakiem
Dagmara: Na ciasteczkowych papierach
Danusia: Moje wypieki i nie tylko
Joanna: Różowa kuchnia
Bożena; Moje kucharzenie
Iwona; Izioni smaki
Ewa; Ewusiowe smaki
Dorota; EsmeraldaZeSmakiem
Dziękuję za wspólną zabawę. Pozdrawiam bardzo serdecznie.
Wygląda wspaniale i na pewno jest pyszna! Dobrze, że sezon na słodkie brzoskwinie właśnie trwa w najlepsze!
OdpowiedzUsuńWspaniała rolada Dorotko. Moje ulubione smaki. Dziękuję za wspólne... rolowanie. ;)
OdpowiedzUsuńRolada z owocami ,fajny pomysł,wzbogaca smak.Dziękuje za wspólne wypiekanie i do zobaczenia do następnego razu :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje. Dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPyszna musiała być.dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńNiestety nie mam ręki do robienia rolad, ale Twoją chętnie bym się poczęstowała
OdpowiedzUsuńBardzo elegancka :)
OdpowiedzUsuńMi się rolady nie chcą łądnie zwijać...