Pizza z ananasem, szynką i oliwkami.
Jedna z nielicznych, którą robię od lat i nadal nam bardzo smakuje. Dzieci zaś nie chcą słyszeć o innej. Delikatna, puszysta z chrupiącą skórką i słodką, tropikalną nutą.
Szczerze polecam.
SKŁADNIKI na dużą blachę 40x40 cm
Ciasto:
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka soli

Dodatki:
- 3-4 łyżki smażonych pomidorów lub przecieru pomidorowego
- Ok.125 g szynki
- 3 plasterki ananasa z puszki
- kilka oliwek
- łyżeczka oregano
- ok. 200 g mozarelli
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać letnie mleko, wsypać mąkę. Lekko wymieszać, na koniec dodać sól i oliwę. Wyrobić ciasto (5 minut).
Ciasto możemy rozwałkować od razu, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.
Posmarować smażonymi pomidorami lub przecierem pomidorowym.

Po rozłożeniu wszystkich składników pizzę włożyć do zimnego piekarnika.
Ustawić temperaturę na 190-200'C i piec przez ok. 20-25 minut.

Ja osobiście wkładamy pizzę do zimnego piekarnika.
Smacznego 😉
Kocham pizze i robię ją podobno bardzo dobrą. Takiej z ananasem już dawno nie jadłam, wydaję mi się że u mnie w domu nie za bardzo byliby na nią chętni.
OdpowiedzUsuńKażdy ma swoje smaki, najważniejsze jest ciasto i potem dowolne ulubione dodatki, żeby nam smakowała. U mnie jest ananas u innych będzie peperoni.
Usuń😉😉😉
Bardzo apetyczna pizza :)
OdpowiedzUsuń