Pizza z ananasem, szynką i oliwkami.
Jedna z nielicznych, którą robię od lat i nadal nam bardzo smakuje. Dzieci zaś nie chcą słyszeć o innej. Delikatna, puszysta z chrupiącą skórką i słodką, tropikalną nutą.
Szczerze polecam.
SKŁADNIKI na dużą blachę 40x40 cm
Ciasto:
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka soli
Dodatki:
- 3-4 łyżki smażonych pomidorów lub przecieru pomidorowego
- Ok.125 g szynki
- 3 plasterki ananasa z puszki
- kilka oliwek
- łyżeczka oregano
- ok. 200 g mozarelli
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać letnie mleko, wsypać mąkę. Lekko wymieszać, na koniec dodać sól i oliwę. Wyrobić ciasto (5 minut).
Ciasto możemy rozwałkować od razu, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.
Posmarować smażonymi pomidorami lub przecierem pomidorowym.
Ułożyć kawałki szynki, pokojone oliwki i ananasa z puszki, posypać oregano i mozarellą.
Po rozłożeniu wszystkich składników pizzę włożyć do zimnego piekarnika.
Ustawić temperaturę na 190-200'C i piec przez ok. 20-25 minut.
Ewentualnie pozostawiamy przygotowaną pizzę do wyrośnięcia i dopiero po podwojeniu objętość pieczemy w nagrzanym piekarniku.
Ja osobiście wkładamy pizzę do zimnego piekarnika.
Smacznego 😉
Kocham pizze i robię ją podobno bardzo dobrą. Takiej z ananasem już dawno nie jadłam, wydaję mi się że u mnie w domu nie za bardzo byliby na nią chętni.
OdpowiedzUsuńKażdy ma swoje smaki, najważniejsze jest ciasto i potem dowolne ulubione dodatki, żeby nam smakowała. U mnie jest ananas u innych będzie peperoni.
Usuń😉😉😉
Bardzo apetyczna pizza :)
OdpowiedzUsuń