Pyszne, kruche ciasteczka, choć dość pracochłonne. Do ich wykonania potrzebna jest specjalna patelnia do pieczenia skorupek. ( możemy taką kupić przez internet ,cena ok.50 zł). Moja pierwsza patelnia przeżyła ponad 20 lat, a w tym roku kupiłam sobie nową. Myślę, że też będzie długowieczna.
SKŁADNIKI:(patelnia do orzeszków)(czas przygotowania ok. 2 godziny)
Krem:
- 200 g dobrej czekolady
- 150 ml śmietany 35%
- 100 g drobno posiekanych orzechów
- kilka kropli olejku arakowego
- 1 łyżka wódki
- cukier puder do posypania ciastek
Ciasto:
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (kopiasta)
- ok. 500 g mąki
- 1 łyżeczka soku z cytryny

Patelnię do orzeszków dobrze rozgrzać. Powkładać kulki do do foremki i piec kilka minut na złoty kolor. Wysypywać do miski lub zdejmować za pomocą patyczka.
Ostudzić, obciąć nożykiem ewentualny nadmiar ciasta.
Zimną czekoladę miksujemy na krem. Dodać aromat, alkohol i siekane orzechy. Wymieszać. Za pomocą łyżeczki lub woreczka nadziewamy połówki orzeszków i sklejamy . Gotowe posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku :)
Małe, a cieszy :P
OdpowiedzUsuńSą prześliczne :)
OdpowiedzUsuń